Шведското правителство не възнамерява да провежда референдум, ако парламентът реши

...
Шведското правителство не възнамерява да провежда референдум, ако парламентът реши
Коментари Харесай

Швеция отхвърли провеждането на референдум за членство в НАТО

Шведското държавно управление не има намерение да организира референдум, в случай че Народното събрание реши да утвърди подаването на молба за участие в НАТО, съобщи Ройтерс, базирайки се на изявление на премиерката Магдалена Андершон.

Руската инвазия на Украйна принуди Швеция и Финландия да преразгледат дългогодишните си позиции, че военният неутралитет е най-хубавият метод за подсигуряване на националната сигурност, като се чака, че и двете страни ще вземат решение в околните няколко седмици. Андершон съобщи, че провеждането на референдум би било " неприятна концепция ". " Не считам, че това е въпрос, подобаващ за референдум ", сподели тя пред кореспонденти. " Има доста информация за националната сигурност, която е поверителна, тъй че има значими въпроси, които не биха могли да бъдат разисквани в сходен референдум и значими обстоятелства, които не могат да бъдат огласени ", добави тя.

Шведският парламент преглежда политиката по сигурността и се чака публикуването на отчет в средата на май. Отделно от това Шведска социалдемократическа работническа партия (ШСРП) на Андершон обмисля дали да отдръпна възраженията си за участие в НАТО. Мнозинство депутати в Народното събрание поддържат участието и се счита, че ШСРП е най-голямата спънка пред това Швеция да подаде молба за участие в алианса.

Лидерът на Умерената съдружна партия - най-голямата опозиционна партия - също отхвърли апели за провеждането на референдум. " Избирателите не са наивни по въпроса за Русия " сподели Улф Кристершон пред ежедневника " Афтонбладет " по-рано тази седмица. " Много е ясно, че шведските гласоподаватели схванаха какво се случи на 24 февруари и сами са си извадили изводи ", добави той.

В Швеция ще се проведат общи избори през септември. По информация от социологическо изследване на " Демоскоп " за " Афтонбладет ", оповестено на 20 април, 57% от шведите поддържат присъединение към НАТО спрямо 51% през март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР