Шведският изтребител Gripen от ново поколение – Gripen-E, по време

...
Шведският изтребител Gripen от ново поколение – Gripen-E, по време
Коментари Харесай

Изтребителят Gripen от ново поколение преодоля звуковата бариера по време на полетните изпитания

Шведският изтребител Gripen от ново потомство – Gripen-E, по време на полетните тествания в средата на октомври за първи път разви скорост, превишаваща скоростта на звука. Flightglobal заяви, че продължителността на полета със свръхзвукова скорост е била няколко минути. През това време новият Gripen е направил няколко военни маневри, след което е понижил скоростта.
В тестванията със свръхзвукова скорост е взел участие първообраз на новия Gripen-E с номер на борда “39-8”. Изпитанията на изтребителя от ново потомство са счетени за сполучливи. Летецът-изпитател Маркус Вандт (Marcus Wandt) показа, че ръководството на изтребителя е меко, а полетът е резистентен. Тестовете на самолета бяха извършени над Балтийско море.

В новия изтребител са употребявани решенията и технологиите на Gripen-NG , особено основан за проява капацитета на семейството изтребители JAS-39 Gripen, показани през 1980-те години и взети на въоръжение в Швеция през 1997 година.

В Gripen-E се употребява усъвършенствания американски мотор F414G, радиолокационната станция с дейна фазирана решетка Raven ES-05, горивни резервоари с повишен размер и силови съоръжения. Благодарение на тези модификации е увеличена далечината на полета; изменени са и други параметри.

За разлика от изтребителите Gripen от предходно потомство, новият Gripen-E е кадърен на крайцерски полет със свръхзвукова скорост. Това значи, че времето на полет на самолета със свръхзвукова скорост е лимитирана единствено от количеството гориво, а моторът на изтребителя не употребява форсаж.



Новият изтребител може да носи по-голям военен товар от елементарния Gripen. Използва се ново информационно съоръжение и има опция за дистанционно управление.

Gripen-E разполага и с нова система за самоотбрана, в това число предупреждаване при радиолокационно облъчване и предизвестие за приближаваща ракета. Шведската компания добавя, че новият изтребител може да употребява на процедура всички съществуващи към сегашен ден ракети и бомби.

Изпитанията на новия военен аероплан ще продължат до края на 2018 година, а през 2019 година Saab възнамерява да стартира доставката на новите Gripen-E за Военновъздушни сили на Бразилия и Швеция.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР