Шведски съд днес отхвърли искане на прокуратурата основателят на организацията

...
Шведски съд днес отхвърли искане на прокуратурата основателят на организацията
Коментари Харесай

Шведски съд отхвърли прокурорското искане за арест на Асанж


Шведски съд през днешния ден отхвърли искане на прокуратурата създателят на организацията Уикилийкс Джулиан Асанж да бъде задочно арестуван и по този начин усложни процеса по изгонването на австралийския жител от Англия в Швеция, с цел да бъде разпитан по съмнение в обезчестяване, предадРойтерс.

Съдебното решение беше прочетено от съдията докладчик по делото в окръжния съд в шведския град Упсала, северно от столицата Стокхолм.

На 13 май Швеция възобнови следствието по обвиняванията в обезчестяване против Асанж, които той отхвърля.

Съдебното съвещание се излъчваше директно по телевизионния канал Ес Ве Те, съобщи ТАСС.

На 20 май шведската прокуратура изпрати искане до съда да издаде задочно заповед за задържане на Асанж по съмнение в обезчестяване. Зам.-главният прокурор Ева-Мари Першон заяви, че в случай че съдът в Упсала беше разрешил ареста на Асанж, тя е щяла да пристъпи към процедура за издаване на европейска заповед за арест с молба за изгонване в Швеция.

Днешното изговаряне на шведския съд не значи, че предварителното следствие в Швеция против Асанж би трябвало да бъде прекъснато, а единствено, че Асанж няма да бъде екстрадиран и може да бъде разпитан във Англия, съобщи Асошиейтед прес.

На 11 април 47-годишният Асанж беше изпъден от еквадорското посолство в Лондон, където пруез 2012 година беше получил политическо леговище. Той бе неотложно задържан от английската полиция и сега излежава присъда от 50 седмици затвор във Англия за нарушение на наложената му гаранция през 2012 година

Асанж се бори да не бъде екстрадиран в Съединени американски щати, които го упрекват в издание на секретни документи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР