Шведската полиция разреши провеждането на проява, на която се планира

...
Шведската полиция разреши провеждането на проява, на която се планира
Коментари Харесай

Шведската полиция разреши изгарянето на копие на Корана

Шведската полиция позволи провеждането на демонстрация, на която се възнамерява да бъде изгорено копие на Корана пред най-голямата джамия в столицата Стокхолм, оповестиха Франс прес и Ройтерс.

Проявата е планувана за през днешния ден, когато се отбелязва най-големия мюсюлмански празник Курбан байрам, и може да усложни кандидатурата на страната за участие в НАТО. Серия от митинги в Швеция срещу исляма и в поддръжка на правата на кюрдите покачиха напрежението с Турция, от чиято поддръжка Стокхолм се нуждае, с цел да влезе в НАТО.

Шведската полиция е отказала няколко претенции да позволи манифестации, по време на които са се възнамерявали изгаряния на Корана, само че националните съдилища са отхвърляли тези решения с аргумента, че те лимитират свободата на словото. В разрешението си за днешното събитие полицията написа, че проявата " може да има външнополитически последици ", само че рисковете за сигурността не са от естество, възпрепятстващо одобряването на молбата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Очаква се в проявата през днешния ден да вземат участие единствено двама души, в това число уредника й Салуам Момика. В неотдавнашно изявление той се самоопредели като емигрант от Ирак, искащ възбрана на Корана. Той е написал в молбата си за разрешаване на проявата, че " желае да изрази мнението си за Корана ", като скъса и изгори свещената за мюсюлманите книга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР