Шведската министър-председателка Магдалена Андершон днес заяви пред парламента на страната

...
Шведската министър-председателка Магдалена Андершон днес заяви пред парламента на страната
Коментари Харесай

Шведското правителство реши: Страната се присъединява към НАТО, в парламента има ясно мнозинство

Шведската министър-председателка Магдалена Андершон през днешния ден съобщи пред Народното събрание на страната си, че вижда " историческа смяна " в шведската политика в миг, когато страната се готви да кандидатства за участие в НАТО, оповестиха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

" Швеция се нуждае от публични гаранции за сигурност, които идват с участието в НАТО ", съобщи Андершон по време на парламентарни диспути и добави, че работи дружно със прилежаща Финландия.

Очаква се дебатът да е условност, защото има ясно болшинство от депутати, подкрепящи присъединението към НАТО., и още през днешния ден Швеция да подаде публична молба за участие в 30-членния боен алианс.

Швеция, която е отвън военните съюзи от края на Наполеоновите войни при започване на ХIХ век, разисква през днешния ден присъединението си към НАТО, откакто през вчерашния ден Финландия разгласи, че също ще се стреми да влезе в пакта. И двете страни бяха подтикнати да вземат това решение поради нахлуването на Русия в Украйна.

" Швеция е най-добре предпазена в границите на НАТО ", сподели Андершон. " За страдание, нямаме учредения да считаме, че наклонността (в дейностите на Русия) ще се обърне в обозримо бъдеще. "

Вчера шведските социалдемократи нарушиха дългогодишната позиция на партията, че Швеция би трябвало да остане необвързана и проправиха пътя за ясно болшинство в Народното събрание за участие в НАТО.

Днешният спор дава опция на социалдемократическото държавно управление да показва, че има голяма поддръжка за присъединението към НАТО. От осемте партии в Швеция единствено две по-малки леви партии са срещу.

В Хелзинки водачът на републиканците в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл през днешния ден съобщи, че в Конгреса на Съединени американски щати има " доста забележителна " поддръжка за влизането на двете северни страни в НАТО и той чака бърза ратификация, като добави, че Швеция и Финландия ще " внесат доста в алианса НАТО ".

Сенаторът изрази вярата, че приемането на двете страни в северноатлантическия пакт ще стане допустимо най-бързо. По думите му гласуването може да се организира преди ваканцията на Конгреса през август и добави, че се надява Съединените щати да бъдат " първите, които ще ратифицират " приемането на Швеция и Финландия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР