Схватката за контрола над Булсатком доведе до риска най-големият тв

...
Схватката за контрола над Булсатком доведе до риска най-големият тв
Коментари Харесай

Съдът назначи временен синдик в "Булсатком" по искане на Пламен Генчев

Схватката за контрола над " Булсатком " докара до риска най-големият тв снабдител в страната да бъде разгласен в неплатежоспособност. През лятото актуалните акционери и кредитори оповестиха за предпочетен покупател Спас Русев с оферта над 120 млн. евро. Съоснователят на сдружението и миноритарен акционер Пламен Генчев обаче твърди, че негова алтернатива да си върне контрола е била нелегално подмината и по всякакъв начин пробва да спре договорката - с арбитражно дело в Лондон и поискана неплатежоспособност в София.

Новото развиване е, че с определение на Апелативен съд - София, от 6 декември в " Булсатком " по искане на Генчев и свързаната с него " Розенфелд и ко " като обезпечителна мярка е назначен краткотраен синдик. На миналата инстанция в Софийски градски съд това беше отказано, само че в този момент съдът е решил, че има съображение и към този момент като синдик е вписана Миглена Стамболиева.
" Булсатком ": Работим и се капитализираме
От " Булсатком " пък цитираха огледална тъжба по същия проблем и решение на същия съд, само че от различен състав, само че в противоположната посока. " Идентична тъжба, подадена от " БГ топ мюзик " по-рано, беше назначена от различен състав на Апелативен съд - София, който я отхвърли и отсъди за неоснователни изказванията им, че има заплаха от прахосване на имуществото на сдружението. " Но, естествено, ще се съобразят с новото решение.

А обстановката като цяло нямало да повреди бизнеса: " Не чакаме отражение. Смятаме и работим в посока мярката да трае извънредно малко и не виждаме способи тя да може да повлиява по някакъв метод ", разяснява Станислав Георгиев, шеф на " Булсатком ".
Реклама
Самото изговаряне по несъстоятелността се чака скоро. Но сегашните притежатели и кредитори на тв доставчика са почнали процедура по ново повдигане на капитала, което се чака да е реалност до седмица. " Групата интернационалните вложители в лицето на Европейската банка за възобновяване и развиване, Black Rock, Blantyre Capital и Integral Venture Partners взеха решение да показват доверието си към управлението и триумфите на " Булсатком ", добавяйки капитал в сдружението, с което би следвало да се обезвреждат всевъзможни теории за финансова неустойчивост на сдружението. По този метод спомагаме и за бързо решение на съда за отменяне на молбите за неплатежоспособност. Съответно и за отпадане на обезпечителните ограничения в най-кратък период ", са представени в известието вложителите. Липсват елементи за сумата и кой акционер с какъв брой взе участие. " Вече сме в процедура по решение за повишение на капитала и вписването се цели да се случи идната седмица ", добави Георгиев.
Скъпи адвокатски контракти
При новото определение се виждат и елементи към изказванията на създателя и скорошен мажоритарен притежател в " Булсатком ". " Рискът за активите на сдружението е аргументиран от Пламен Генчев най-много със подписани контракти за над 1 млн. лева за адвокатски и консултантски услуги, както и с 498 хиляди лева, платени от дъщерното " Булсатком продажби " към Alvarez & Marsal Europe. Последната е компанията, наeта да реструктурира " Булсатком " и която е админ в процедурите по неплатежоспособност на лондонските компании по веригата на собствеността й. В своите искови молби Генчев и " Розенфелд и ко " настояват, че тези процедури са изкуствено оркестрирани и че се е възнамерявала и режисирана неплатежоспособност на самото " Булсатком ", с което да им се попречи да защитят ползите си. А също и че мениджмънтът е готвел разпродаване на част от бизнеса.

Съдът е приел показаните доказателства за задоволителни и по тази причина е удовлетворил настояването за краткотраен синдик. Без почитание е оставена другата част, с която се упорства за запори върху основни активи на " Булсатком ".
Още един автограф
Временният синдик не изземва функционалностите на мениджмънта, а би трябвало да реализира контрол над тях. На процедура съществуването му значи, че преди подписване на покупко-продажби би трябвало да се получи негово утвърждение, което теоретично би трябвало да е добър баланс сред ползите на двете страни в разногласието.
Реклама
До произнасянето по несъстоятелността компанията действа под управлението на сегашния й мениджмънт. А синдикът би трябвало да е спирачка пред разпореждането с активи и вероятно ощетяване на масата на несъстоятелността.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР