[Shutterstock] За автораСтелла Цокева ([email protected]) е Digital Marketing Strategist в

...
[Shutterstock] За автораСтелла Цокева (stella@whatif.bg) е Digital Marketing Strategist в
Коментари Харесай

Стратегия за дигитален маркетинг – стъпка по стъпка

[Shutterstock] За създателя

Стелла Цокева ([email protected]) е Digital Marketing Strategist в организация What If, където дава отговор за основаването и осъществяването на цялостни цифрови тактики за доста от топ ритейл марките на българския пазарСтатията е част от специфичното издание Регал 100 , което подрежда най-големите компании в бранш " Търговия " с неговите основи подсектори и прави разбор на тяхното развиване. Вижте още »

Отдавна към този момент сме наясно, че цифровият маркетинг е метод, който няма по какъв начин да не използваме, в случай че желаеме да бъдем настоящи на пазара. В същото време голям брой изследвания демонстрират, че даже в международен мащаб към 50% от фирмите нямат ясно дефинирана тактика за цифров маркетинг, макар че множеството от тях са дейни онлайн. Опитът ни в организацията също удостоверява тази статистика – постоянно се срещаме с нови клиенти, които досега не са имали ясно написан проект за деяние. Затова, преди да разбираем по какъв начин да създадете сполучливата тактика, би трябвало първо да знаете за какво тя е нужна. Стратегията ви дава цели и посока. Компаниите, които нямат ясно дефинирана цифрова тактика, може и да имат обща концепция какво желаят да реализират, само че нямат заложени съответни измерими цели и надлежно няма по какъв начин да открият триумфа си. Работите с ясна таргет публика и обръщение. Когато имате дефинирана тактика, ще имате и добре дефиниран профил на вашия онлайн консуматор и точното обръщение, с което желаете да го достигнете. Имате ясно избран бюджет. На база заложените цели и планирайки всички интензивности, вие знаете какъв бюджет ще ви е нужен освен за годината, само че и месец по месец или даже седмица по седмица. Всички маркетинг интензивности са интегрирани. Тъй като цифровата тактика се базира на цялостната маркетинг тактика на компанията, всички интензивности (онлайн и офлайн) са синхронизирани и носят по-високи резултати. Имате опция за оптимизация. Дигиталният маркетинг е извънредно еластичен, само че в случай че нямате тактика и измерими индикатори, които да следите, няма по какъв начин да оптимизирате дейностите и бюджетите, тъй че да бъдат изразходвани допустимо най-ефективно.
Да имате ясно схващане за това, което вършиме през днешния ден, както и проект къде желаете да бъдете на следващия ден, е основно за триумфа на цифровия маркетинг. А ето и шестте съществени стъпки за основаването на ефикасната цифрова маркетинг тактика.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 1. Определяне на измерими цели

Първият въпрос, който задаваме, когато се срещаме с евентуален клиент, е " Какво желаете да постигнете ". За да можем да планираме интензивности, а също и да измерим дали те са били сполучливи, би трябвало да знаем какво желаеме да реализираме. Целта може да бъде по-висока познаваемост, повишение на продажбите или създаване на имидж, само че постоянно би трябвало да следва визията в цялостния маркетинг проект на компанията.

Когато дефинирате своите цели, можете да употребявате концепцията SMART – тя споделя, че всяка цел би трябвало да бъде:

S pecific (конкретна)
M easurable (измерима)
A ttainable (постижима)
R elevant (релевантна на бизнес целите)
T ime-bound (с избран срок).

Ето и образец за цел, която не е добре дефинирана: " Искам да повиша продажбите си и да направя три промоции за годината. " Основните проблеми тук са два – първо, нямаме конкретика и измеримост и, второ, провеждането на промоции не може да бъде цел единствено по себе си. Перифразирана по следния метод: " През идната година желая да повиша продажбите си измежду публика 20-40-годишна възраст с 20%, както и да задържа равнището на продажби измежду аудиторията над 40 години ", тази цел става съответна и измерима.

2. Дефиниране на таргет консуматори

Почти всяка компания от ритейл бранша, с която сме се срещали, е наясно със своята таргет публика. Маркетинг отделите познават добре количествените и качествените характерности на своите консуматори - възраст, пол, локация, приходи, ползи. Тази информация е от извънредно значение за основаването на маркетинг тактиката (и в частност цифровата стратегия). Ние отиваме още една стъпка напред, като сътворяваме за нашите клиенти и съответни потребителски персони (buyer personas).

Потребителските персони са мислено показване на вашите идеални консуматори, основано на действителни данни за съществуващите ви клиенти. Те вършат по-лесно позиционирането на продукта и основаването на въздействащо за аудиторията обръщение. За да създадете своите персони, можете да извършите изследване измежду лоялните ви клиенти, да следите за държанието им в магазините и онлайн или да се допитате до фокус групи. Дайте им име, даже фотография, разкажете историята им, какво работят, по какъв начин минава един техен ден, какво е фамилията им, какви са задачите им, по какъв начин пазарят.

Задължително е да създадете няколко потребителски персони, като е целесъобразно да имате най-малко по една за всеки сегмент на таргет аудиторията ви. Например за наш клиент, който предлага млечни артикули, имаме основани разнообразни персони за родители, за кулинарни фенове и така нататък Ето и къс образец за подобен вид потребителска личност:

" Лили е на 31 години, от Пловдив и е брокер на недвижими парцели. С Димитър са дружно от 8 години и имат две деца – момиченце на 5 и момченце на 3 години. Лили е работеща майка, която балансира кариерата с развъждането на децата и грижата за фамилията. Тъй като е непрекъснато в придвижване, употребява интернет главно на телефона си. Задачата ѝ е всички у дома да се усещат добре и да бъдат здрави, което е предизвикателство, когато децата още вървят на детска градина. Затова Лили внимава всички у дома да се хранят здравословно и сортира деликатно менюто на децата, като търси информация главно онлайн – в обичаните си блогове, във конгреси или Фейсбук групи с други майки. "

Когато към този момент " познаваме " Лили, за нас е доста по-лесно да създадем и посланието, с което да ѝ влияем.

3. Одит на съществуващите активи

Обикновено всички би трябвало да боравим с стеснен бюджет, по тази причина е извънредно значимо той да бъде разпределен по този начин, че да се влага в действия, които биха съдействали най-ефективно за реализиране на заложените цели. Преди да се стартира планирането, направете одит на към този момент съществуващите канали и предишни интензивности. Колкото повече информация имате, толкоз по-лесно ще е да решите какво да предприемете – дали да повторите дадена акция, да спрете потреблението на даден канал или пък да включите действия, които досега не са съществували. Ако пък компанията или продуктът са нови на пазара, ние разчитаме на опита ни със сходни артикули или таргет публика.

Най-лесно е да употребявате познатия ни SWOT разбор, с цел да определите къде са мощните и слабите ви страни онлайн (например имате висока познаваемост на марката и добре развъртян Фейсбук профил, само че уеб сайтът ви не е усъвършенстван за мобилни устройства) и кои са опциите и заканите (например опция за нахлуване в Instagram, само че има риск от промени в разпоредбите на рекламните платформи). След това определете по какъв начин ще употребявате мощните страни за капитализиране на опциите и обезвреждане на заканите и какво ще подобрите, с цел да избегнете възможните опасности.

4. Създаване на дълготраен проект

След като към този момент знаем какви са задачите ни, кого таргетираме и с какво обръщение, с цел да бъде обстоен, вашият проект би трябвало да съдържа и отговорите на следните четири въпроса: къде, какво, по кое време, какъв брой.

· Къде – в кои канали ще се позиционирате Тъй като Instagram е мощно образен канал, той е доста подобаващ за хранителни марки, мода и козметика или пък обзавеждане.

Обикновено клиентите ни в ритейл бранша наложително имат уебсайт и Фейсбук профил, а останалите канали варират според от бранша, таргета и бюджета. Instagram става все по-популярен, изключително за по-младата публика. Тъй като това е мощно образен канал, той е доста подобаващ за хранителни марки, мода и козметика или пък обзавеждане да вземем за пример – единствено би трябвало да осигурите въздействащи и вълнуващи фотоси.

Ако имате опция да създавате забавно и потребно за потребителите наличие, предлагаме да си извършите личен блог. Примери от нашата процедура са хранителни марки, за които сътворяваме неповторими предписания, мебелни магазини със публикации за най-новите трендове в обзавеждането или пък фешън марки с хрумвания за зашеметяваща визия. Инфлуенсърите също биха могли да са доста потребни за бранд в ритейл бранша. Повечето от тях създават избрана сфера и надлежно почитатели, които се интересуват от нея – да вземем за пример мода и хубост, технологии, игри, пътешестване. Подберете такива, които биха били съответстващи на вашите артикули, имат добър имидж и не са прекомерно " рекламни ".

За FMCG бранша рядко използваме нюзлетър, само че в случай че имате онлайн магазин (например за техника, козметика или мода), той е просто наложителен. Това е изключително годно, в случай че можете да автоматизирате процеса с напомняния за изоставена количка или рекомендации за артикули, свързани с предишни поръчки. Чат-ботовете също могат да бъдат употребявани за разнообразни цели – както за автоматизирано обслужване на клиенти, по този начин и за ангажиране на аудиторията с игри. Така да вземем за пример за наш клиент в хранителния отрасъл приготвяме месечни бюлетини с истински предписания, които разпращаме към записаните за чат-бота клиенти.

Всички тези канали наложително би трябвало да бъдат подкрепени и от онлайн реклама. За да влязат на уеб страницата ви, потребителите би трябвало да схванат за него, а вашите изявления във Фейсбук няма да доближат до таргета ви, в случай че не бъдат спонсорирани. В взаимозависимост от задачите и аудиторията можете да употребявате реклама в мрежите на Гугъл и Фейсбук, програматик реклама, премиум реклама, реклама при търсене в Гугъл и други.

· Какво наличие ще създавате Препоръката към всеки бранд е да влага запаси в основаването на лично наличие онлайн.

След като имате таргет аудиторията, главното обръщение и каналите, които ще употребявате, би трябвало да се възнамерява и какъв вид наличие ще публикувате. Основната и най-важна рекомендация, която даваме на всеки бранд, е да влага запаси в основаването на лично наличие – фотоси, видеа, публикации – това е методът марката ви да се отличи от останалите. Качественото лично наличие е дълготрайна инвестиция и с положително обмисляне от нея може да се извличат дълготрайни изгоди.

За да прецените какви видове наличие да употребявате, би трябвало да се запознаете със спецификите на употребяваните канали. Например имайте поради, че в случай че в YouTube можете да си позволите да публикувате видео с дължина 2 минути, то в Instagram е целесъобразно то да не е по-дълго от 30 секунди. Ако пък желаете да образовате аудиторията с забавни инфографики, наложително заложете на статични изображения.

Най-важното е да предвидите в двете посоки наличие. Не бомбардирайте потребителите с рекламни послания – търсете достоверност, интеракция и им давайте потребна стойност.

· Кога – обмисляне на интензивностите

Обикновено някои от плануваните интензивности са регулярни, а други – кампанийни. За регулярните действия предвидете обсег, който ще се съблюдава през цялата година – да вземем за пример 2 поста седмично във Фейсбук, 5 поста и 4 story-та седмично за Instagram, 2 блог публикации месечно, 1 нюзлетър месечно...

Когато създавате календар на цифровите кампанийни интензивности, направете го част от цялостния маркетинг календар и бъдете консистентни във всички канали. Ако имате планувани промоции през мощния сезон или въвеждате нов артикул, интегрирайте ги и онлайн. Нашата рекомендация е да мислите в посока консолидиране на офлайн и онлайн прекарването на потребителите. С наш клиент от високоалкохолния отрасъл организирахме такава целогодишна акция, при която потребителите събираха точки в онлайн платформа, участвайки в интензивности на разнообразни празненства и събития. Цялата акция беше планувана и осъществена в цялостен синхрон сред нашата цифрова организация и BTL екипа, с цел да затворим кръга на потребителското прекарване.

· Колко бюджет да предвидите

На тази стъпка е време да определите какъв бюджет ще бъде нужен за реализирането на плануваните интензивности и какъв брой рекламен бюджет да се задели за популяризацията на всяка от тях. Със сигурност недейте да създавате наличие, в случай че няма да можете да го промотирате по този начин, че да достигнете до вашия таргет. Нашата рекомендация е да търсите успеваемост, само че не и за сметка на качеството. Ако нямате задоволително запаси, намалете обсега и се фокусирайте върху тези интензивности, които биха били най-работещи за вас.

Разбира се, от време на време в организацията идват клиенти с към този момент заделен бюджет. В подобен случай нашата задача е да преценим дали той би бил задоволителен за реализирането на поставените цели и по какъв начин да го разпределим по най-оптимален метод.

5. Оптимизиране на интензивностите

За разлика от обичайните медии в цифровия маркетинг имаме опцията да следим и променяме акциите в действително време – по тази причина и тази точка е част от нашата тактика. Колкото и положително изследване и обмисляне да имаме, може да се окаже, че нещо не работи, както сме очаквали, или пък външни условия да наложат промени. Още първоначално към този момент сте възнамерявали какви метрики ще употребявате за следене на заложените цели. Правете го регулярно и използвайте всяка опция да подобрите тактиката си, с цел да сте постоянно една крачка пред конкуренцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР