[Shutterstock] Още по темата Топ 3 на компаниите за сладолед

...
[Shutterstock] Още по темата Топ 3 на компаниите за сладолед
Коментари Харесай

Unilever купи сладоледите "Дени"

[Shutterstock] Още по тематиката
Топ 3 на фирмите за сладолед държат 70% от пазара в стойност

Почти 90% от производството през 2016 година е за вътрешния пазар
1 ное 2017
Александър Цветанов: През 2017 планираме 20% растеж на продажбите на сладолед

През 2016 пазарът претърпя загуби от близо 10% поради неприятното време през месец май, само че все пак ние успяхме да осъществяваме растеж от 5%, споделя маркетинг мениджърът на " Сладоледена фабрика " ООД – Велико Търново
13 дек 2016 Британският тръст Unilever купи " Сладоледена фабрика " - Велико Търново, която създава сладоледите с марка Denny Ice Cream. Сделката, чиято стойност не беше оповестена в известието, предстои на утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията.

По самодейност на Unilever

Маркетинг-мениджърът на българската компания, която е втора по пазарен дял, Александър Цветанов, съобщи пред " Капитал ", че самодейността за договорката е на Unilever, а договарянията се водят от една година.

" Сладоледена фабрика " е учредена през 1993 година от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев. Освен тях в този момент съдружници са и синовете на Цветанов - Александър и Вилиян.

Българското поделение за сладоледи на Unilever и великотърновската компания ще се слеят, новата конструкция ще е част от Unilever South Central, а Цветан Цветанов ще бъде нейният ръководещ шеф. " Всички работещи в компанията ще запазят местата си ", уточни Александър Цветанов.

" За нас е наслаждение да приветстваме Denny Ice Cream в фамилията на Unilever. Техните знания за локалния пазар вършат марката доста харесвана от българските консуматори. Също по този начин съм удовлетворен, че Цветан Цветанов ще се причисли към нас, защото той е извънреден бизнесмен. Той ще играе значима роля в основаването на ярко бъдеще за този нов бизнес ", разяснява в известието за договорката Джеймс Симънс, ръководещ шеф на Unilever South Central Europe.

Според шефа на българската компания Цветан Цветанов присъединението към портфейла на водещ международен производител на сладолед ще бъде от изгода за марката Denny Ice Cream. " Горди сме, че през последните 25 години сме построили подобен огромен бизнес в България и имаме вяра, че нашето завещание и знания са съвършени за Unilever. ", представен е той в известието.

Втори по пазарен дял

Българското сдружение създава цялата гама сладоледи – импулсни (на съчка, във фунийка), фамилни (кутии, огромни разфасовки), за заведения за хранене и питейни заведения, торти и други От отчета за активността на компанията през 2017 година излиза наяве, че 65% от продажбите са били за българския пазар, 15% - за Европейски Съюз, а 20% - за трети страни. Според данните в Търговския указател финансовите резултати на компанията се усъвършенстват - приходите през 2017 година са нарастнали до 12.174 млн. лева (11.006 млн. лева за 2016 г.), а облагата е достигнала до 2.241 млн. лева (1.173 млн. лева за 2016 г).

" Ние сме втори по продажби на сладолед в страната с към 15% пазарен дял в размер и 12% в стойност ", посочи за " Капитал " Александър Цветанов.

" Сладоледена фабрика " има произвеждане във Велико Търново, а през 2016 година влага над 5 млн. лева и в дружество в промишлената зона на Дебелец, което утроява потенциала й. Освен това компанията влага над 100 хиляди лева в слънчеви панели, а системата за икономисване на сила й разрешава да понижи разноските си до 30%.

" От началото на тази година отчитаме растеж от 25-26% на продажбите в стойност по отношение на същия интервал на предходната година. Планираните за тази година вложения са за към 3 млн. лева и включват покупката на два ТИР-а, работещи с метан, маркетинг в търговски условия, промоции ", разяснява Александър Цветанов.
През тази година сдружението ще завърши с построяването на логистична база в Стара Загора за 800 палета, в която влага към 1 млн. лева Очакванията са тя да разшири позициите на марката в Южна България и да усъвършенства качеството на дистрибуцията.

Купувачът

Unilever е един от водещите международни снабдители на артикули за хубост и персонална хигиена, домашни грижи, храни и питиета, които доближават до 2.5 милиарда консуматори на ден в над 190 страни. Корпорацията има 161 хиляди чиновници, регистрира продажби за 53.7 милиарда евро през 2017 година и има над 400 марки, измежду които Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann, Lipton, Wall, PG Tips, Ben & Jerry`s, Magnum, Lynx.

В Южна и Централна Европа групата Unilever работи в бранша на храните, грижа за дома и персоналната хигиена посредством поделенията Unilever South Central Europe и Unilever Romania. Unilever South Central Europe, посредством офиса в Букурещ, дава отговор за маркетинга и продажбите в Румъния, България, Сърбия, Черна гора и Молдова.

Бизнес за към 100 млн. лева

Пазарът на сладолед в страната се прави оценка на към 100 млн. лева, като в последните няколко години реализира растеж в стойност от към 10%, споделя Александър Цветанов.

Това не е първата договорка на Unilever на българския пазар на сладолед. През 2011 година компанията стана притежател на " Дарко ", като закупи права над марките, дистрибуторската мрежа и индустриалните линии. Дружеството беше основано от Петър Цветков и стартира активността си през 1991 година, а през 2007 година стана мажоритарна благосъстоятелност на фонда за дялово вложение Balkan Accession Fund – BAF. В сладоледения отрасъл Unilever работи на българския пазар под марката Algida. Собственост на компанията са и други марки за сладолед - Big Milk, Eskimo, Cornetto, Carte D’Or, Magic, Twister.

През 1994 година гръцката " Делта " навлезе на съвсем монополния пазар, доминиран от тогавашната " Сердика ", като купи фабрика за сладолед във Варна, която през 2005 година още веднъж смени собствеността си. Тогава тя стана владеене на Nestlе и беше преименувана на " Нестле айс крийм България ". През октомври 2016 година варненското сдружение се отдели в новосъздадената компания Froneri. Реорганизацията беше резултат от реализирано съглашение на световно равнище сред швейцарската Nestle и английската R&R, които сплотиха бизнеса си със сладолед. Сега " Фронери България " има административна постройка и логистичен център в София, фабрика за сладолед във Варна със седем индустриални линии, дистрибуционен и логистичен център в Бургас и логистичен център в с. Труд, Пловдивско.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР