[Shutterstock] Още по темата Как се прави индустриален парк: урокът

...
[Shutterstock] Още по темата Как се прави индустриален парк: урокът
Коментари Харесай

Малкият ускорител на Варна

[Shutterstock] Още по тематиката
Как се прави промишлен парк: урокът Шумен

Успешното партньорство сред частен бизнес и община през последните години притегля от ден на ден нови производства
10 юни 2018
Голямата промишленост на дребната Девня

Богатството на първични материали и съществуването на пристанище вършат града положително място за базовите производства
10 юни 2018
IT сърцето на циментовия цех

" Девня цимент " прави IT център във Варна, с цел да обслужва всичките 60 страни, където работи групата HeidelbergCement
10 юни 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Варна е един от 30-те града в Европа, които ще получат поддръжка от Европейската комисия за развиване на цифровия бранш, който сега има най-голям стопански капацитет. Това заяви още в края на 2017 година еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габрел.

Хъбовете, които следва да бъдат основани по плана, ще имат опция да развият свои бизнес проекти, да вземат участие в проведените образования и работни срещи, като употребяват най-хубавите практики на други центрове за цифрови нововъведения в Европа. Цялата активност по плана ще бъде ръководена от компанията PricewaterhouseCoopers (PwC) и Оксфордския университет.

Според казаното от Габриел цифровият иновационен хъб работи на правилото на обслужването на " едно гише ", като дава на клиентите достъп до нови технологии и финансови механизми за поддръжка и подкрепя основаването на мрежи. След като преминат програмата за образование, цифровите хъбове би трябвало да се трансфорат във значим дирек за цифровизацията на промишлеността в определените страни и райони, където сега се влага по-малко в цифровите технологии в сравнение с в други елементи на Европа или в други браншове.

Това е държавен отговор на самодейността на споделените пространства, които се появяват на доста места в България и Европа, комбинирано с концепцията, стояща зад софийския " Техпарк ". Добрата вест е, че Варна не чака Европейската комисия - няколко дейни младежи към този момент търсят сами път нагоре.

Иноваторите от " Таляна "

Място, където да се среща с хора, с цел да работят дружно върху концепциите си. Така в едно изречение Мартен Демирев скицира концепцията си, която от началото на тази година е трансформирал в " Иноватор ". Нарича го " мултифункционално място " в центъра на Варна. " Имаме споделено работно пространство за към 20 души, пет офиса за екипи на започващи компании, зала за срещи на 8 до 10 души, кухня ", споделя Мартен. И, несъмнено, бар.

[Marten Demirev] Споделеното работно пространство се трансформира в зала за събития за към 60 души, само че в случай че се постанова и 80 са добре пристигнали. А " черешката на тортата " са ателиетата с техника за прототипиране на нови планове. Те са оборудвани с стандартна техника, само че и с 3D принтери, машини за лазерно рязане, CNC рутер.

Място за концепцията, която сбъднал благодарение на още десетина другари, Мартен намерил на последните етажи в остаряла частна постройка в центъра. Наел пространствата с концепцията по-късно да ги купи. През предходната година зоната беше обособена от локалната администрация във Варна под името " Таляна " и с концепцията да се трансформира в аналог на пловдивския " Капан " - място за хора с хрумвания и сила.

" Да намерим финансиране беше комплицирано, споделя той. Трябваше да комбинираме разнообразни източници, да управляваме и отчитаме средства пред тях. Но научихме доста. "

Около 30 хиляди лева " Иноватор " получава от бюджета на плана " Европейска младежка столица ", по който Варна работи през 2017 година, а още 20 от общинския бюджет след приключването му. Дарения в размер на 5 хиляди лева вършат две локални компании и една от огромните европейски вериги за търговия на дребно у нас. С други 30 хиляди лева им оказва помощ частен донор.

" Абсолютният най-малко, който гоним, с цел да покриваме разноските си, е доход от 50 хил лева годишно, споделя Мартен. Но това евентуално ще отнеме време и ще са ни нужни сътрудници. За три години би трябвало да достигнем заветната граница от 100 хиляди лева годишно, която ще ни даде опция да влагаме в нови планове. "

Цената за настаняване на започваща компания в центъра на " Иноватор " е сред 340 и 570 лева, като включва всички комунални разноски. Засега наематели са три сдружения от IT бранша, стартъп, работещ в областта на роботиката, и сдружението " ВарнаЛаб ", което опитва в областта на блокчейн технологиите.

" Работим и с хората от така наречен действителен бизнес, споделя Мартен. Заедно с партньорските компании организираме събития и образования, предоставяме им места за работа в споделеното пространство, когато имат потребност да разнообразят средата и да се смесят с един " по стартъп " дух, който витае в нашето място. " В околните проекти на " Иноватор " влизат няколко плана за деца, свързани с програмиране, роботика, предприемачество и умения за връзка.

В околните проекти на " Иноватор " влизат няколко плана за деца, свързани с програмиране, роботика, предприемачество и умения за връзка. Планират и курсове за придобиване на професионални умения в областта на програмирането и други софтуерни браншове. Целта на различен план – CryptoVarna, е даде бизнес-решения въз основата на блокчейн.

Мартен не мисли, че има съответна компетентност, в която е извънреден. " Аз съм това, което на запад назовават generalist, споделя за себе си Демирев. Полезно е за това, което върша сега – да управлявам план, екип, цяло начинание. Но е рисково, в случай че се наложи да си диря работа ".

Кошерът на Галин

[Galin Georgiev] Галин Георгиев е от хората с един бутон - " Старт ". През сдружението си " Споделено Работно Място – Варна " той провежда стартъп уикенди, образования, работилници и конференции под марката на TEDx, обезпечава офис пространство на цифрови номади. Освен всичко това разсънва от занемарата лятното кино в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна и мечтае за Музей на шоколада.

В последните дни на май Галин провежда следващия " Стартъп уикенд " във Варна, а идващият е плануван през октомври.

" Работим под комерсиалната марка на сдружението - Beehive (кошер - от англ.), споделя той. Хората с хрумвания за започващ бизнес показват плановете си, а по-късно в екипи и със съдействието на ментори работят върху прототипите и тактиката за реализирането им в продължение на 54 часа, без да спят. Накрая ги показват пред аудиторията. "

Според Галин сходни събития, както и опцията за прилагане на споделените работни места са катализатор за бързата промяна на предприемаческата екосистема във Варна.

От Швеция до Австралия

Завършил е софтуерно инженерство в Гьотеборгския университет, по-късно специализирал в продължение на три години в Амстердам. През това време основал софтуерна компания в България, която по-късно продал. После приключил магистърска стратегия по световен иновационен мениджмънт в Глазгоу и втора по предприемачески нововъведения чак в Австралия.

" Магистратурата в Австралия беше по стратегия единствено за хора с към този момент работещ личен бизнес и осъществени доходи, споделя той. В курса бяхме десетина души и с един от сътрудниците създадохме стартъп за логистика. Успяхме даже да притеглим финансиране от над 500 хиляди австралийски $, само че все пак не се получи. Системата беше насочена към водачите на тежкотоварни камиони, които развиват фамилен транспортен бизнес. Те обаче се оказаха неподготвени за концепцията да получават поръчки по телефона и да провеждат работата си отдалечено. Затова концепцията пропадна. "

Ефектът на кошера

От Австралия Галин дохвърчал във Варна и основал Beehive през 2014 година Победителят в първия " Стартъп уикенд ", който провел, незабавно бил поканен от Y Combinator - най известният бизнес развъдник в Силициевата котловина. Проектът, с който отпътувал, бил приложение за подбиране на известия през е-поща.

Това, по което в миг работи Beehive, е " преакселератор " за започващ бизнес в Североизточна България, смесен с така наречен бизнес благ клуб, който да финансира стартъп планове. Междувременно през есента на т.г. следва организирането на Европейска седмица на програмирането. " Инициативата е на Европейската комисия, изяснява Галин. Канят се лектори, които образоват участниците в програмиране на разнообразни програмни езици. "

Пак за октомври е планувано събитието HealthTech за споделянe на хрумвания в областта на опазването на здравето. В него сътрудник на Beehive ще бъде варненският Медицински университет.

" Искаме да създадем и TEDx конференция за дами бизнесмени, на която да опишат за триумфите си, споделя Галин. А Beehive да наложим като менторска стратегия, в която целият екип да се сменя всяка година, с цел да могат младежи да застанат отпред на съдружие с нестопанска цел и да се образоват в привличането на финансиране, писането на планове и така нататък След тази една година те би трябвало да стартират собствен бизнес и да подкрепят или развиват предприемачеството в градовете, в които ще се върнат след края на образованието си във варненските университети. "

Без паузи

Всеки месец Beehive провежда Startup Grind – събитие, на което сполучливи планове в областта на бизнеса и културата получават гласност. Сред последните участници в него са артистът Симеон Лютаков, 26-годишният притежател на сдружението " Христо Попов 91 ", заела пето място в класацията на " Капитал " за най-динамично разрастващите се селскостопански компании през 2016 година, както и създателят на Софтуерния университет Светлин Наков.

По планове на Европейската комисия Beehive провежда още три събития – ежемесечното Marketing talks, Startup Europe Week за промотиране на опциите за развиване на локалния дребен и междинен бизнес и Europe Code Week – Европейската седмица на програмирането.

Пътят на парите Една трета от приходите, с които Beehive финансира активността си, идват от наема на споделени работни места.

Една трета от приходите, с които Beehive финансира активността си, идват от наема на споделени работни места. Според Галин те се употребяват най-вече от чужденци – цифрови номади. Други 30% от парите идват от грантове по планове и общински стратегии, свързани с културата и развиването на неправителствения бранш във Варна. Останалите пари са приходи от членски импорт и такси за организирането на разнообразни курсове по дизайн, 3D принтиране, писане на планове и така нататък Техните цени варират сред 50 и 100 лева за един участник, като половината от тези пари остават за възнаграждения на лекторите.

Сладката страна на нещата

В момента Галин ремонтира лятното кино в курорта Св. св. Константин и Елена, което Beehive взе преди година чартърен за 10 години от Министерството на защитата. " Те сами ми се обадиха, споделя той, откакто бяха чули за плана ми " Автокино ", с който през предходната година обиколихме страната. От него даже изкарахме пари, само че в този момент съм изтеглил 70 хиляди лева заем, а изплащането върви мъчно, тъй като посетителите към момента са малко. "

През октомври Галин провел галерия на шоколадови фигури в един от огромните търговски центрове във Варна. Направил го по-скоро за забавление, като атракция посетителите на мола, в която му помагал началник Ради Стамболов. " Нямах никаква концепция какво ще се случи по-късно, споделя Галин. Заваляха оферти на шоколатиери от цялата страна и от декември до в този момент сме създали няколко изложби, в които се включиха локални производители. Накрая нещата стигнаха до там, че пренесохме концепцията в Румъния, където до 9 май организирахме пет изложби и пазари на български производители ".

След този триумф Галин разкрил, че във Варна няма нито един занаятчия на шоколад. Сега го търси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР