[Shutterstock] Още по темата Доходност от бъдещето Акциите на борсово

...
[Shutterstock] Още по темата Доходност от бъдещето Акциите на борсово
Коментари Харесай

Коя е по-добрата брокерска сметка

[Shutterstock] Още по тематиката
Доходност от бъдещето

Акциите на борсово търгуваните фондове, които влагат в новаторски компании, нарастват
11 авг 2017
Взаимен напредък

11 от високорисковите фондове генерират над 10% рентабилност от началото на годината
7 юли 2017

" В дълготраен проект никой управител не може да бие пазара, по тази причина доста от клиентите избират да влагат в ETF посредством непосредствено закупуване на техни акции. "
Димо Димов, началник на отдел " Международни пазари " в ИП " Карол " Инвестирането на финансовите пазари, като се изключи че носи опасности, въпреки и с по-големи шансове за облага, може и да е скъпо. Причината е в комисионите и таксите, които се заплащат към брокерите, както и някои видове сметки, които при внезапна смяна в посоката на пазара могат да изхвърлят вложителя от него. С взрива на фондовите тържища и развиването на софтуера пораства и ползата към тези вложения, а медиаторите усъвършенстват офертите си за да се минимизират някои от горните опасности.

Без марджин, апелирам

Инвестиционният медиатор " Делта сток " да вземем за пример стартира неотдавна да предлага капиталова сметка, която употребява единствено налични пари, вместо марджин. Каква е разликата? Досега потреблението на платформите за електронна търговия на финансови активи беше главно ориентирано към хора, които целят да генерират оптимално бързо облага. Това става посредством търговията на марджин. При нея капиталовият медиатор обезпечава средства до 2 пъти над цената на сметката на клиента. Така при покачване на цената на актив, в който потребителят е вложил средства, с да вземем за пример 20%, облагата за него ще бъде 40%. Това, несъмнено, обаче значи нараснал риск и надлежно – по-голяма загуба при поевтиняване на актива. При сходни покупко-продажби съществува действителната опасност потребителят да загуби повече, в сравнение с е вложил в началото. Заради отрицателни придвижвания на цената капиталовите медиатори имат правото да изискат в допълнение кеш от страна на клиента или непосредствено да затворят позицията му.

Ето за какво при този вид търговия човек би трябвало да има времето да следи всяко изменение на пазарите и да е подготвен да претърпи загуби. Правилото е, че до момента в който в действителност се научиш по какъв начин да търгуваш на марджин, би трябвало да си подготвен да " занулиш " не една и две сметки. Постулат, с който се съгласява и Андрей Стойчев от " Делта сток ".

Кешова сметка - губиш единствено колкото имаш

При кешовата сметка няма подобен риск, като възможната загуба е лимитирана само в границите на сметката на клиента. Нейното предопределение е тя да бъде ориентирана към хора, които желаят да реалокират част от спестяванията си от банков влог в пазарна инвестиция, като по този метод вероятно създадат по-добра рентабилност. За разлика от депозита, който е обезпечен до 100 000 евро обаче, при финансовите пазари нищо не може да бъде обезпечено.

Така или другояче обаче тази нова сметка продължава да бъде така наречен контракт за разлика, прочут като CDF (от contract for difference на английски). Тоест потребителят не придобива действителни бумаги, защото една такава договорка ще има доста спомагателни разноски – като комисиони и разноски за съхранението на книжата. При CDF клиентът по-скоро залага, че акцията на дадена компания да вземем за пример ще се покачва, а капиталовият медиатор се задължава да му изплати разликата, в случай че това в действителност се случи. Цената, която се заплаща при подписване на договорката, в този случай е нормално в границите на 1 $, което е спредът сред действителната цена на пазара и цената, при която брокерът приема " залога ".

Не чак неограничен избор

Ниските разноски са главният плюс тук. Това, което към този момент може да се схване като минус, е лимитираният брой финансови активи, които могат да се търгуват. В платформата са заредени най-много високоликвидни акции, облигации, скъпи метали и борсово търгувани фондове, които репликират придвижването на тези от " действителния свят ", само че липсват по-нишови бумаги, като да вземем за пример облигации на общински компании или по-широк набор от ETF-и, като все още в листата са определени по-малко от 50 такива. Изискването за разкриване на кешова сметка е минимална сума от 1000 евро. Защитата на вложителите при възможен банкрут на брокер в границите на Европейския съюз е 20 000 евро.

Директна покупка на акции

Другата опция е директното закупуване на бумаги. Това може да стане с разкриване на сметка при един от водещите американски медиатори Interactive Brokers. В България като търговски медиатор на този брокер оперира " Карол капитал мениджмънт ", с който би трябвало да се подписа контракт. При този вид вложение има минимална сума от 5000 $ за разкриване на сметка, които би трябвало да се трансферират по американска сметка на Interactive Brokers, преди потребителят да стартира да подписва покупко-продажби и да си сформира портфейл. Възможно е сметка да се отвори и непосредствено с американската компания, само че в този случай процедурата по обработка на документите, доказваща самоличността и адреса, ще бъде по-тромава.

Право на заседание

Тази сметка е пълноправна, т.е. fully disclosed account, което дава право на отбрана до 500 000 $ при банкрут на брокера. С тази сметка могат действително да се купуват акции през онлайн платформата му. Тези бумаги се водят на името на Interactive Brokers, само че в действителност правата са на потребителя, който да вземем за пример има право даже да посещава общи събрания на сдружението, в случай че има сходни потребности. С тях комисионата за една акция е 1 цент или минимално 2 $ на договорка. Така този брокер дава достъп до всички финансови пазари и всички бумаги, които се търгуват на тях, което е преимущество пред опциите на " Делта сток ". Според Димо Димов от " Карол " точно необятният избор на ETF е измежду главните аргументи за какво те са толкоз известни сега.

" В дълготраен проект никой управител не може да бие пазара, по тази причина доста от клиентите ни избират да влагат в ETF посредством interactive Brokers. Разбира се, нещата ще са добре, до момента в който пазарите вървят нагоре, както сега, само че постоянно съществува риск посоката да се обърне ", разяснява той. Подобна скица обаче не е подобаваща за дребни, само че ежемесечни спестявания, защото банковият превод за зареждането на американската сметка ще коства прекомерно доста.

При такава догадка е по-добре да се огледаме в някои от взаимните фондове, които имат такса за записване към 2-5%, или другите схеми на капиталовите медиатори. Там обаче потребителят няма опция самичък да сформира портфейл и също по този начин има такса за ръководещия управител, която е от 0.5 до 5% на година.
Внимание, медиатор без лиценз

Комисията за финансов контрол разгласи, че лишава лиценза на капиталовия медиатор " Позитива ", и назначи в сдружението квестори. В тази връзка от регулатора напомнят, че преди подписване на договорка за вложение във финансови активи потребителите би трябвало да ревизират дали медиаторът им е лицензиран на страницата на КФН в интернет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР