[Shutterstock] Кризата вероятно ще ускори фрагментираността на световната икономика. Навлизаме

...
[Shutterstock] Кризата вероятно ще ускори фрагментираността на световната икономика. Навлизаме
Коментари Харесай

Марк Карни: Икономиката трябва да отстъпи на човешките ценности

[Shutterstock] Кризата евентуално ще форсира фрагментираността на международната стопанска система. Навлизаме в свят, в който компаниите ще се чака да бъдат готови за " черни лебеди " и да възнамеряват произшествия. Когато всичко завърши, фирмите ще бъдат съдени по това " какво са създали по време на войната ", по какъв начин са се отнасяли към своите чиновници, снабдители и клиенти, по това кой е споделил и кой е натрупал. Разбирането за стойност ще се промени в света след COVID-19. На едно равнище това е явно - оценките на световните финансови пазари се сринаха, като доста от тях претърпяха най-резкия си спад от десетилетия насам. По-важното е, че обичайните мотори на стойност бяха разтърсени, а нови ще получават известност и има възможност пропастта сред това, което пазарите ценят, и това, което хората ценят, да се затвори.

Текущите оценки на финансовите пазари отразяват дълбоката неустановеност по пътя на вируса и продължителността на времето, през което световната стопанска система ще остане блокирана. Колко тримесечия на облаги ще бъдат изгубени? Колко бързо ще бъде възобновяване, когато то пристигна?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дълбоките опасения По-дълбоките опасения включват стадия, в който стопанските системи търпят разрушение на веригите на доставки, а не просто спиране. Колко компании, които до момента са били жизнеспособни, ще бъдат трайно обезценени? И какъв брой хора ще изгубят работата си и принадлежността си към работната мощ? Отговорите на тези въпроси, повече от което и да било краткосрочно поглъщане на Брутният вътрешен продукт, ще бъдат същинските измерители за успеваемостта на реакциите на държавните управления, фирмите и банките.

Ако това бяха единствените проблеми, щяха да се ползват типичен мантри за стойност (като да вземем за пример инвеститорските " по кое време да хвана падащия нож " или за покупки, " когато има кръв по улиците " ) и вниманието щеше да се насочи, както към този момент стана при някои, към напълно действителните благоприятни условия, които рецесията разкри: работата от у дома, електронното опазване на здравето, отдалеченото образование.

Какво може да се промени

Докато нашите цифрови и местни животи се уголемяват, а физическите и световните се свиват, тази смяна ще основава и унищожава стойност. Творчеството и динамичността към момента ще бъдат високо ценени, само че нови вектори ще оформят стойност: икономическа, финансова, психическа и обществена. Във прогресивен ред вземете под внимание:

Първо , рецесията евентуално ще форсира фрагментираността на международната стопанска система. Докато не бъде открита и необятно приложена ваксина, ще останат рестриктивните мерки за пътешестване. Дори по-късно локалната резистентност ще бъде ценена повече от световната успеваемост.

Второ , огромна част от корпоративната стойност на фирмите ще се обезпечава от изключителна финансова поддръжка и ще бъде унищожена от загубата на паричен поток. По-високият им дълг ще усили рисковете за главния капитал и ще натежи на способността им за напредък. Финансовите връзки сред страната и частния бранш към този момент се задълбочиха фрапантно. Как ще наподобява изходът от тази обстановка и какъв брой време ще отнеме той? Дали страната ще остане вплетена в търговията и по този начин ще ограничи частната динамичност?

Трето , сериозният опит от едновременната здравна и икономическа рецесия ще промени метода, по който фирмите балансират риска и устойчивостта. Навлизаме в свят, в който компаниите ще се чака да бъдат готови за " черни лебеди ", както ги назовава икономистът и публицист Насим Николас Талеб, като правят оценка антикрехкостта, и да възнамеряват произшествия. Финансовият бранш научи тези уроци по сложния метод по време на международната финансова рецесия, заради което банките към момента разполагат с задоволително капитал, с цел да бъдат част от решението в този момент. Кои компании ще оперират с минимална ликвидност, опънати вериги за доставки и привидни проекти за деяние в изключителни обстановки? Кои държавни управления ще разчитат на световните пазари за справяне с локални рецесии?

Четвърто, икономическите разкази на хората ще се трансформират. След десетилетия, в които рискът беше прехвърлян върху индивидите, сметката дойде и хората не знаят по какъв начин да я платят. Цели генерации изпитват боязън от безработица и усещат тревогата, която идва с несъответстващата или недостъпна здравна помощ. Тези уроци няма скоро да бъдат забравени. Те ще имат трайни последствия за секторите, които разчитат на агресивното заемане от семействата, процъфтяващия пазар на жилища и така наречен gig стопанска система.

Това сочи към един финален, по-задълбочен въпрос. Както твърди философът Майкъл Сандел, през последните десетилетия едвам доловимо, само че безмилостно прекосяваме от пазарна стопанска система към пазарно общество. Все повече, с цел да бъдат оценени, актив или активност би трябвало да бъдат на пазара. Например Amazon е една от най-ценните компании в света, само че районът на Амазония не се появява в никоя счетоводна книга, до момента в който не бъде лишена от зеленината си и превърната в земеделска земя. " Цената на всичко " се трансформира в " цената на всичко ".

Тази рецесия може да помогне да се обърне това отношение, тъй че публичните полезности да оказват помощ за образуването на частната стойност. Когато бъдат притиснати, обществата слагат приоритет първо и на първо място върху здравето и по-късно се оправят с икономическите последствия. В тази рецесия знаем, че би трябвало да действаме като взаимозависима общественост, а не като самостоятелни човеци, тъй че полезностите на икономическата динамичност и успеваемост се подреждат до полезности като взаимност, правдивост, отговорност и съчувствие.
Всичко това съставлява тест на капитализма на заинтригуваните страни. Когато всичко завърши, фирмите ще бъдат съдени по това " какво са създали по време на войната ", по какъв начин са се отнасяли към своите чиновници, снабдители и клиенти, по това кой е споделил и кой е натрупал.

От стойност до стойности и назад

След COVID-19 рецесията е рационално да се чака хората да желаят усъвършенствания в качеството и обсега на обществената поддръжка и медицинските грижи, по-голям фокус върху ръководството на рисковите опасности и да се обърне повече внимание на препоръките на научни специалисти.

Големият тест дали тази нова подчиненост на полезностите ще надделее е изменението на климата. В последна сметка изменението на климата е проблем, който:

• включва целия свят, от който никой няма да може да се самоизолира;
• се предвижда като главния риск в бъдещето от научните среди;
• можем да адресираме единствено в случай че действаме авансово и солидарно.

Мнозина съпоставят корона рецесията и въоръжените спорове. След като беше извоювана Първата международна война, апелите бяха да се работи за това Англия да е " подобаваща страна за живот за героите ". След като тази война против незабележим зложелател завърши, упоритостите ни би трябвало да бъдат по-смели - не по-малки от това да създадем " планетата подобаваща за живот на нашите внуци ".

*Марк Карни беше шеф на Bank of England до март 2020 година

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР