Щетите от наводненията в община Монтана надхвърлят 6 милиона лева,

...
Щетите от наводненията в община Монтана надхвърлят 6 милиона лева,
Коментари Харесай

Щетите от наводненията в община Монтана надхвърлят 6 милиона лева /снимки/

Щетите от наводненията в община Монтана надвишават 6 милиона лв., научи BulNews.
„ Когато не се обезпечават пари за предварителна защита на язовири и речни корита, се дават двойно повече за възобновяване на вредите от наводненията ”, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Той направи преглед на провалите след пороите в община Монтана тази седмица. Последните вреди аргументи преливането на река Шугла в селата Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци. Евакуирани са шестима души, залети са къщи, има провали на инфраструктурата, унищожени са частни градини и декари селскостопанска продукция.  Разливът на реката в региона на Трифоново е бил 250 метра отвън коритото.
Кметът на Монтана ще внесе искане в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет за главен ремонт на улици и мостове в селата Смоляновци, Долна Рикса, Клисурица, Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци, в размер на 6 милиона лв..
През последните две години, макар импортираните претенции за предварителна защита на язовири и речни корита пред същата комисия, за Монтана не е провиснал нито лев. Внесените оферти с утвърждението на регионалния шеф са за близо 4 милиона лв.. 
Така досието с претенции за разпределяне на средства на община Монтана за попречване на бедствия в  Междуведомствената комисия ще набъбне до 10 милиона лв..
По отношение на язовир Огоста, кметът Живков още веднъж съобщи, че няма заплаха за популацията. Язовирът е водосборен на всички притоци в най-западната част на Стара планина.
„ Нека не забравяме, че язовир Огоста защищава от наводняване всички обитаеми места по поречието на реката.  Това не е първия път, в които ни избавя ”, съобщи Живков и добави, че сходни обстановки е имало през 2000, 2005, 2009 и 2014 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР