С разнообразни събития Регионалният исторически музей (РИМ) във Видин ще

...
С разнообразни събития Регионалният исторически музей (РИМ) във Видин ще
Коментари Харесай

РИМ-Видин се Европейска нощ на музеите с разнообразни инициативи

С разнородни събития Регионалният исторически музей (РИМ) във Видин ще означи самодейността " Европейска нощ на музеите ". В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се организира и фестивалът „ Видин – градът на трите замъци “, сподели шефът доктор Христина Кирилова.
По думите й началото на програмата ще бъде сложено на 16 май с представянето на книгата „ Бившите хора “ на концлагерна България " на доцент доктор Мартин Иванов в музей „ Конака “.
На 17 и 18 май чакаме видинчани и гостите на града на фестивала „ Видин – градът на трите замъци “, добави Кирилова.
Предвидено е откриването на непрекъсната експозиция „ Късносредновековно българско облекло и въоръжение “ в крепостта Баба Вида. Изложбата е осъществена по план, финансиран с 22 325 лева от Министерството на културата. В крепостния двор ще бъдат показани и дегустирани ястия от римската, средновековната и османската кухни.
В изложбата „ Отбранителна система Калето “ са показани макетите на крепостната система, както и тези на Телеграф капия и Еничар капия. Последните два макета РИМ – Видин съумя да си върне в края на предходната година. През 2012 година те са били предоставени за галерия в Националния замък на културата и повече от 10 години са съхранявани във фондохранилище. Трябваше да се потвърди собствеността, с цел да си ги вземем назад в музея, посочи шефът. Допълнително музейните чиновници са подготвили и табла, които описват за градежа и историята на отбранителната система на Видин, построена сред 1690 и 1718 година, сподели още Кирилова.
Входът за всички събития е свободен. На 18 май музейните обекти могат са се посетят гратис и ще работят до среднощ./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР