Ще ви разкажем за една много интересна литовска рецепта -

...
Ще ви разкажем за една много интересна литовска рецепта -
Коментари Харесай

Ябълково сирене - стара литовска рецепта

Ще ви разкажем за една доста забавна литовска рецепта - за Ябълково сирене. Рецептата е много трудоемка, само че се оказва, че сиренето е доста вкусно и ароматно - нещо като доста, доста компактен мармалад, само че консистенцията е като сирене.

И апропо, този деликатес не е за всеки ден, само че е съвършен за празнична зимна вечер, да вземем за пример Коледа. Сега е сезонът на ябълките, тъй че всеки може да опита, изключително в случай че му се намират доста ябълки и свободно време.

Технология на подготвяне на Ябълково сирене

Продуктите са: 7 кг ябълки; нужни към 1.5 кг захар.

Почистваме ябълките от кората и сърцевината със семената, нарязваме ги случайно на дребни късчета (кубчета). Като ги нарежем, слагаме в тенджера, бидон или различен съд и засипваме пластовете 500 - 700 г захар. 7 кг нарязани ябълки ще заемат размера на към 18-литров съд. Покриваме с по-малък похлупак (дъска) и от горната страна слагаме тежест за половин ден или ден. След това отцедете сока и го използвайте по предопределение (може да го сложите да заври на котлона и да го налеете в бутилки и да пандизите за зимата или просто да го изпиете).

След всички процедури за прилепяне ще остане ябълкова маса на половината от 18-литровия съд. Слагаме в огромна тенджера с дебело дъно да заври, добавяйки останалата захар. Тук се запасявате с самообладание, тъй като ябълките ще се готвят дълго време. Първо, масата последователно ще се трансформира в каша, тогава тази каша ще се сгъсти и потъмнее. Слагате всичко на най-малката степен на котлона и всичко това продължава два дни (с нощна отмора, схваща се). Колкото повече се сгъстява масата, толкоз по-често би трябвало да се бърка, като деликатно се остъргва по дъното и стените.

Сиренето се смята за готово, когато, първо, ябълковата маса не залепва за стените на тенджерата, и второ, когато парче от масата се слага върху влажна забрадка и се търкаля върху нея с пръст - то не залепва и не се размазва на кърпата.

 Ябълково сирене Снимка: Живка Георгиева

На този стадий масата от Ябълково сирене се слага в мокра торба за сирене, торбата се завързва, слага се върху дъска, покрива се с втора дъска, слага се тежест и се оставя за половин ден.

След това идва моментът на истината: деликатно извадете веган сиренето от кърпата и го поставете върху дъска (тава), застлана с елементарна хартия за писане (като за принтери), покрийте с марля и оставете да изсъхне за един ден, след което обърнете и оставете да изсъхне и от другата страна.

Полученото сирене има шоколадов цвят и е твърдо при напън с пръст. Много припомня на ябълков пестил. Това е всичко! Сиренето е готово. Опакован в хартиени торби или в картонени кутии, този деликатес може да се съхранява до 2 години.

Някои специфични нюанса в рецептата за Ябълково сирене

Така нареченият бърз метод за подготвяне на Ябълково сирене постоянно се среща в литовските готварски книги. Състои се в това, че се пропуща процедурата с почистването и нарязването на ябълките, ябълките се пекат във фурната, претриват се през цедилка и по-късно се поставят да се варят. Тогава варенето е по-кратко, само че... претриването на 7 кг ябълки през цедилка е много сложна работа.

Често се прави така наречен мраморно ябълково сирене. Тоест, в последния стадий на шупване на ябълковата маса се прибавят малко пресни нарязани ябълки. В резултат на това сиренето става на петна по разреза.

Тук също има нюанси. Ако добавите пресни ябълки към масата на сиренето, сиренето ще се „ втечни “ малко, защото сокът ще стартира да се отделя от ябълките и това ще усили времето за готвене на сиренето. За да избегнете това, може да добавите сушени нарязани ябълки - това ще добави спомагателен усет на сиренето.

Традиционно към ябълковото сирене могат да се прибавят канела, портокалова и лимонова кора, както и малко карамфил.

Сервиране на ябълково сирене

По принцип сиренето е положително единствено по себе си. Чехите го поставят в паница, режат го с нож и хапват. Но да вземем за пример, в остаряла литовска готварска книга от 1854 година се предлага следния вид за сервиране на ябълково сирене: изрежете топчета от сиренето, навлажнете в сироп, оваляйте в едро смляна захар или мед и изсушете във фурната - ще получите нещо като домашни желирани бонбони.

Вижте още по какъв начин се прави сирене от кашу и нещо потребно, което не би трябвало да подминавате - 5 метода да изсушим ябълки за зимата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР