Ще ви разкажа за света на синестезията, или способността на

...
Ще ви разкажа за света на синестезията, или способността на
Коментари Харесай

9 известни личности, които имат синестезия 

Ще ви опиша за света на синестезията , или способността на виждаш музиката, да рисуваш картини по това, което чуваш. Да, тъкмо по този начин! Синестезията е неврологично положение и в дословен превод значи смесено усещане. Синестетите имат способността да виждат музиката в цветове и форми, или да свързват обещано число с избран цвят. Това положение не се преглежда като генетично излъчена болест, а по-скоро като събитие. Ще се изненадате какъв брой постоянно срещано е измежду едни от най-талантливите и надарени персони в средите на изкуството. Ето част от тези известни синестети. 

Джефри Ръш

Един от дребното притежатели на по този начин наречената “тройна корона ” – награди “Оскар ”, “Тони ” и “Еми ”, е също по този начин и синестетик. В изявление от 2014 г. актьорът споделя, че не знаел за синестезията, до момента в който не навършил 40 години. Ръш споделя, че още в ранна детска възраст, до момента в който учи писмеността, свързва обособените звуци с друг цвят в главата си. Впоследствие придобива едно по-различно схващане за фонетиката и за хубостта на езика, когато стартира да се занимава съществено с актьорство. Шегува се, че децата му постоянно го питат с какъв цвят свързва звука от идващ се камион или шума на мотора. 



Били Айлиш 

Нашумялата тийн сензация Били Айлиш, превзела класациите с отличителния си жанр и мекия си глас, също се причислява към синестетите. Младата певица, носителка на няколко награди “Грами ”, разкрива, че вижда освен музиката, само че и текстури, дните от седмицата и числата в разнообразни цветови нюанси. За личните си песни споделя, че усеща едни в черни и тъмни тонове, а други по-скоро в лилавата гама. Визуалното стимулиране играе голяма роля в нейното творчество, както може да забележим и в клиповете към песните й. Айлиш споделя, че се стреми клиповете й да допират, даже и без да има съпровождаща музика към тях. 



И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР