Ще ви представим 25 факта, които най-вероятно няма да ви

...
Ще ви представим 25 факта, които най-вероятно няма да ви
Коментари Харесай

Любопитно за из път: 25 куриоза от цял свят – Първа част

Ще ви представим 25 обстоятелството, които най-вероятно няма да ви послужат, когато пътувате по света. Но по тази причина пък са пъклен занимателни!

1. Финландските депутати…

стартират да се потят съществено чак след съвещанията си.  Защото във всяка държавна постройка на Финландия има сауна, в това число в Парламента.

2. Венеция …

е необятна едвам 53 см в най-тясната си част. Който обича да се разхожда по тесни улички, е попаднал на точното място в италианския град на лагуните.

3.Наклонената кула в Пиза …

ще допре земята през 2300 година  – в случай че не я подпрат в точния момент извън.

4. Във всеки френски град …

има улица на името на Виктор Юго. Писателят от епохата на романтизма става знаменит с произведения като „ Парижката света Богородица “ (1831), чието деяние се развива в катедралата „ Нотр Дам “.

5. В Хамбург …

има повече мостове, в сравнение с в Амстердам и Венеция, взети дружно. Общият им брей е 2500.

6. В Ирландия живеят по-малко ирландци, в сравнение с отвън страната…

Въпреки прелестния ландшафт на Изумрудения остров, процентът на изселниците е доста висок. Повечето ирландски емигранти живеят в Съединени американски щати.

7. Правете музика, не война в Монако …

Симфоничният оркестър на Монте Карло има по-голям състав от монакската войска. Това не е чудно, тъй като Монако в действителност не разполага с никаква лична армия. Единственото  паравоенно (войсково) поделение е Ротата карабинери на Принца. Тя обаче се грижи само за сигурността на монарха и фамилията, а за защитата на страната дава отговор френската войска.

8. В Англия…

няма място, което да е отдалечено от морето на повече от 113 километра. Ако слънцето там се показваше по-често, страната щеше да е същински магнит за курортистите.

9. В Хонконг убийството за възмездие е позволено….

…и по-точно излъганите съпруги имат законно право да убиват собственоръчно погрешните си съпрузи. Ударението е върху „ собственоръчно “, т.е. единствено с голи ръце, а не с оръжие!

10. Точно две минути …

продължава най-краткият полет в света. Той транспортира пасажери сред Уестрей и Папа Уестрей от групата на Оркнейските острови. Островите са част от територията на Шотландия и са обичана туристическа дестинация поради разнообразната си флора и фауна.

11. В Гренландия могат да броят единствено до 11…

На гренландски (Kalaallisut) числата стигат единствено до 11, а всички последващи се назовават просто „ доста “ („ amerlasooparssuit “). Но 12-годишните гренландци не са напълно безпомощни, когато ги питат за възрастта. Тогава те просто минават на датски. Гренландия е самостоятелна област на Дания, по тази причина там се приказва и този език.

12. В най-известния шадраван на Рим …

Фонтана ди Треви всеки ден се хвърлят към 3000 евро. Според поверието един ден отново ще се върнеш в Рим, в случай че пуснеш монета във фонтана.

Към втората част

Цветелина Велчева по материали от Billiger-mietwagen.de

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР