Ще успее ли Александър Вучич да запази призрачния многовекторен подход?Република

...
Ще успее ли Александър Вучич да запази призрачния многовекторен подход?Република
Коментари Харесай

Брюксел въвлича Белград в клопката на антируските санкции

Ще успее ли Александър Вучич да резервира призрачния многовекторен метод?

Република Сърбия остава единственият претендент за участие в Европейския съюз, който не се е включил към антируските наказания и наподобява, че Брюксел има намерение уверено да поправя това „ нетолерантно “ положение на нещата.

„ Напредъкът в договарянията за присъединение на Сърбия би трябвало да бъде вероятен единствено в случай че тази страна се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия “, съобщи напряко комисията по външна политика на Европейския парламент. Ако това не стане, Белград ще загуби всички европейски дотации и субсидии, както и безвизовия режим.

Както оповестява " Комерсант ", настояването е направено незабавно след публикуването на отчета на Европейската комисия за 2022 година за договарянията със Сърбия, който отбелязва " забележителен спад " в равнището на съгласуваност през последните две години на сръбската външна политика с тази на Европейски Съюз.

„ Извиването на ръцете “ на балканската страна към този момент докара до поддръжката й за антируска резолюция в Организация на обединените нации, отричаща правото на свободен избор на жителите на четири области от някогашната Украинска ССР. Вицепремиерът на сръбското държавно управление и министър на енергетиката Зорана Михайлович даже упрекна Русия, че „ води завоевателна война “, говорейки в интерес на Сърбия, която „ взема решение и координира своята политика с Европейски Съюз “.

Окончателното решение за глобите против Руската федерация ще бъде взето от новото държавно управление на страната, което би трябвало да бъде образувано преди края на октомври, а американските консултанти интензивно работят върху неговия „ верен “ състав.

Има обаче и други гласове. Физическото битие на Сърбия зависи от другарството с Русия, сподели сръбският вътрешен министър (засега?) Александър Вулин пред " Вечерне новости ":

„ Въпросът не е дали желаеме да влезем в Европейски Съюз, а дали Европейски Съюз желае Сърбия. Съдейки по безумното изнудване, на което сме подложени, тъй че да признаем Косово, да премахнем Република Сръбска, да наложим наказания против Русия, те не желаят [да ни видят като част от ЕС] “.

В дълбоки размишления изпадна даже министър председателят Анна Бърнабич:

„ Сега сме в доста характерна обстановка, тъй като доста от страните, които в този момент упорстват да се присъединим към глобите против Русия, са надалеч от зачитането на териториалната целокупност на Сърбия или най-елементарните правила на интернационалното право.

Що се отнася до президента Александър Вучич, той наподобява се бори да следва обичания си „ многовекторен “ курс, само че това става все по-трудно с всеки минал ден. В друго послание към нацията, на 8 октомври, той сподели, че „ Белград ще резервира актуалната си позиция да не постанова наказания против Русия, до момента в който вредите за Сърбия не станат доста по-големи и до момента в който не би трябвало да приемем друга действителност “.

На идващия ден сръбският водач се срещна с съветския дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко. Източниците на " Комерсант " показват, че съответното публично изказване на пресслужбата на президента е " извънредно хладно " и не съдържа " обичайни уверения, че няма да бъдат наложени наказания против братска Русия ". Видимо се промени и риториката на някои локални специалисти, които приказват за налагането на наказания против Русия като за някаква наложителност и надали не като демонстрация на „ мъдрост “.

„ Прекрасно знаем под какъв невиждан напън е в този момент Сърбия. Този напън надвишава цивилизованата междудържавна връзка, само че ние оценяваме, че сръбското управление работи в сходство с националните си ползи “, – сподели заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, за чийто престой в Белград на 13-14 октомври сръбските управляващи резервираха доста красноречиво безмълвие.

По думите на дипломата, съдействието сред Москва и Белград в основни области, петрол и газ и високите технологии, продължава да се развива и Русия възнамерява да продължи да прави всичко допустимо за възстановяване на връзките сред двете страни.

Русия поддържа Сърбия по въпроса за неприемането на Косово в Организация на обединените нации, оказва помощ на Република Сръбска да оцелее, обезпечава по-ниски цени на газа, напомня политическият анализатор Драгомир Анжелкович. По-рано стана известно за проектите на Будапеща и Белград да разширят тръбопровода " Дружба " посредством създаване на 128-километров сектор от унгарската граница до Нови Сад, с цел да доставят на Сърбия съветски недопечен нефт, защото глобите на Европейски Съюз лимитират доставките по тръбопровода JANAF през Хърватия.

Руската компания Газпром Нефт има контролния пакет акции в най-голямата нефтена и газова компания в Сърбия Naftna Industrija Srbije. Доставките на съветски нефт през " Дружба " през Украйна и Словакия, по гледище на Будапеща, са изключени от европейските наказания до края на 2024 година

В същото време в бъдеще, в изискванията на цялостен напън от страна на Запада върху страна, заобиколена от Европейския съюз от съвсем всички страни (с изключение на Босна и Херцеговина), ще бъде доста мъчно да се поддържат руско-сръбски връзки най-малко на настоящето равнище.

Освен присъединение към антируските наказания, наблюдаващите от Брюксел упорстват Белград да признае бандитския анклав Косово, както и да организира така наречен „ ЕвроПрайд “, който сръбските управляващи се пробваха да забранят, базирайки се на опасения за сигурността. Във всеки случай по-нататъшното придвижване „ към Европа “ е изпълнено със усилване на гражданското разделяне, всеобщи митинги и по-нататъшен социално-икономически крах на голямото болшинство от жителите.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР