Ще се опита ли министър-председателят да поправи тази неправда -

...
Ще се опита ли министър-председателят да поправи тази неправда -
Коментари Харесай

Махнатият в 12 без 5 шеф на Онкологията: Ще се опита ли премиерът да поправи грешката?

Ще се опита ли министър-председателят да поправи тази несправедливост - да каже сгрешихме или да уточни кой тъкмо е сбъркал.

Това попита на конференция замененият, по личните му думи в " 12 без 5 ", шеф на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология доктор Стефан Константинов.

За неговото освобождение министерството на опазването на здравето заяви през вчерашния ден чак, откакто Константинов удостовери, че то е станало факт.

Той дефинира дейностите на министърката на опазването на здравето Асена Сербезова като почистване на сметки и изясни, че не вижда политика тук.

" Моето чувство е, че не е политическа поръчка - това значи партията Х да е споделила, че би трябвало да ме махне ".

Константинов изясни и по какъв начин е станало махането му:

" Къде е върховенството на закона - в петък след работно време да бъде подписан подобен документ (смяната му от Сербезова - бел. ред.). А в понеделник да идват представители на частна юридическа адвокатска фирма дружно с новия шеф (който е и някогашен и.д. Панайот Куртев) и да ми връчват документ, че това е новият шеф и ми споделят напряко: Подпишете приемно-предавателен протокол ", изясни той. " В петък е станало всичко и в понеделник идват хората в болничното заведение, видях и лица, които са взели участие тъкмо, когато са осъществявани най-големите отговорности на болничното заведение ", добави той.

И продължи да недоумява: " Какво може да стимулира един министър на опазването на здравето да прави всичките тези неща? След като е споделила в Народно събрание, че общо взето няма нищо от инспекциите ".

Той изрече подозрения и до каква степен министърка в оставка, която още броени дни е на поста си, има моралното право да прави сходни кадрови рокади.
Уволнен след неизвестен сигнал
Причината за инспекциите в столичната болница по онкология е неизвестен сигнал, посочи той като зад въпросния сигнал се допуска, че стои проф. Куртев.

В известие през вчерашния ден от Министерството на здравеопазването показаха, че по време на инспекции, осъществени от звено „ Вътрешен одит “ към министерството и от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ са установени нарушавания и за краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на лечебното заведение - до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

" През 2017 година поех болничното заведение, която беше с задължения, а предходната година болничното заведение приключи с над половин милион лв. облага. Няма просрочени отговорности към днешна дата, макар високите цени на консумативи, сподели още доктор Константинов. През всички години заплатите са се повишавали. Пациентите на болничното заведение не са намалели, като през предходната година са били изписани над 12 хиляди заболели ", уточни още той.

" Инвестициите, които сме правили през предходната година, са близо един милион лв. лични средства. За пет години няма нито един уволнен, назначени са много младежи. Пенсионирани са някои от сътрудниците, само че мисля, че хора на 75-годишна възраст би трябвало да се пенсионират ", добави доктор Константинов.

" На 2 февруари тази година получихме писмо, че поради сигнал стартира инспекция от звеното „ Вътрешен одит “ към Министерството на здравеопазването. През април по същия сигнал стартира инспекция и на Изпълнителна организация „ Медицински одит “, уточни още той и добави, че болничното заведение е проверявана и от полиция, прокуратура, РЗИ, Главна ревизия по труда, само че не са били откривани нарушавания.

" Защо са всички тези инспекции, откакто болничното заведение се развива добре? Причината е неизвестен сигнал- който се твърди, че е от името на университетския състав ", добави той.

Сигналът бил в жанр - " махнете шефа, той е доста неприятен, сложете ме мен ".

Константинов пусна цялото анонимно писание и във фейсбук страницата.


" Намерили най-тежките нарушавания "
Константинов разяснява и както иронично ги дефинира " най-тежките нарушавания, които са намерили ".

Той особено се спря на това, че съгласно известието на Министерство на здравеопазването инспекцията е открила, че в болничното заведение са желани разнообразни цени за медицинските услуги според от сложността и продължителността на операцията, което е в прорез с Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ.

През 2010 година в качеството ми на министър (в първия кабинет " Борисов " - бел. ред.) съм я правил тази разпоредба, сподели той. Обясни, че концепцията била да има таван на платените услуги в лечебните заведения, над който не може да се мине. В онкологията имало за всяка активност в болничното заведение цена - оптималната или по-ниска от оптималната. Според проверяващите трябвало да имате една единствена цена за всичко.

" Това е неправилен метод, неверно тъкуване на наредбата, ние сме си подали възражението към Министерство на здравеопазването. Ако не, има и съд. Много адвокати ми писаха, че е юридически парадокс и ми предложиха помощ ", добави Константинов. По този въпрос към този момент имало извоювани каузи.

След което добави:

" Колко административна сила е използвана за тези инспекции. Не разбирам. "

И зададе още няколко въпроса:

" В този подтекст коя болница се избира, че е неприятна? Колко лечебни заведения могат да покажат графики (на финансовото положение на болничното заведение - бел. ред) като нашите? Бяхме една от дребното лечебни заведения, които договорихме да изтеглим заем с цел да се спасим от тежките контракти, които заварихме по просрочените отговорности Много съм горделив от това. Хвърлихме ужасно доста труд и по какъв начин се реши, че тъкмо ние сме казусът в българското опазване на здравето? "

Стефан Константинов назова промяната си " почистване на сметки ". Без съответни обвинявания той означи, че в ръководената от него болница се работи с доста скъпи лекарствени препарати. Разривът със семейство Куртеви (освен проф. Куртев в Онкологията работела и брачната половинка му проф. Галина Куртева, която била шеф на клиника по здравна онкология-бел. ред. ) почнал, когато шефът изискал разтварянето на доста скъпите препарати за химеотерапията да става в аптеката, а не в клиниката, където съгласно него липсвало изясненост какво и какъв брой се поставя на пациентите.
Поръчка? Разчистване на сметките?
В мненията под една от изявления, свързани с махането му от директорския пост има коментар на друга някогашна министърка на опазването на здравето доктор Таня Андреева, която написа:

" Стефане, беше грозна политическа поръчка. За страдание Сербезова не можа да се опълчи и я извърши! "

Константинов дава отговор: " И икономическа. А за какво мислиш, че е желала да се опълчва? "

Попитан какво са имали поради двамата, той не влезе в детайлности какви претекстове и ползи би имала Сербезова от промяната му, само че зададе няколко въпроса:

" Защо към момента няма система за верификация на медикаментите? Защо нямаме електронни търгове на медикаментите за частните лечебни заведения? Защо се губят милиони левове? А какво прави администрацията в същото време. Държавата би трябвало да има цели и да се пестят пари ".
Смени на шефове в последния миг
Миналия петък предизвестено беше заменен шефът на кардиологичната болница " Св. Екатерина " проф. Генчо Начев. Дни по-рано на конференция, отдадена на финансовото положение на лечебните заведения в страната, той беше посочен като неприятен образец и стана ясно, че махането му към този момент е решено. Огромната част от възнагражданията от цивилен контракти в болничното заведение отивали при Начев. Малко преди този момент сходна стъпка беше подхваната и по отношение на шефът на " Пирогов " проф. Иван Поромански. Заради инспекции по сигнали, че не заплаща подред на длъжниците на болничното заведение.

Според Константинов критериите, по които едни шефове се махат, а други - не, са неразбираеми.

" Много лечебни заведения с доста по-големи проблеми си кретат ", означи той. Като попита дали Онкологията, или " Св. Екатерина " са били толкоз проблематични.

" Министерството на здравеопазването няма политика ", добави той.

Стефан Константинов изясни, че някои от работещите в болничното заведение желали да провеждат митинги в негова отбрана. Предлагали му да излезе в болнични или да спъва вписването на новия шеф в Търговския указател. Той не считал да работи по този метод. Но посочи, че би си търсил правата в съда.

" Аз разбирам - политическата обстановка е сложна, само че какво ще каже министър-председателят по този въпрос? Може би Асена Сербезова е решила, че с политическата й кариера е свършено... Чувам, желае да върви в СЗО - добре, желаеме ли подобен човек да ни показва? ", попита още той.

" Аз желая тази страна да се оправи. Много институции в страната не вършат най-хубавото за народа си, те обслужват някого или някого би трябвало да покрият. Затова не можем да се движим напред ", заключи той.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР