Ще се направи цялостна проверка на колекцията на бизнесмена Васил

...
Ще се направи цялостна проверка на колекцията на бизнесмена Васил
Коментари Харесай

Боил Банов: Никой не е правил опити за изнасяне на предмети от колекцията на Божков в чували или кашони

Ще се направи цялостна инспекция на сбирката на предприемача Васил Божков, която ще отнеме два месеца. Това сподели в студиото на „ Лице в лице “ културният министър Боил Банов.

Той съобщи, че никой в никакъв случай не е правил опити да изнася скъпите артефакти в кашони или чували.

Снимка: bTV

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на културата Боил Банов да ревизира и обясни събитията към произхода, придобиването, идентифицирането и регистрация на предметите, стопанисвани от Фондация " Тракия ",собственост на хазартния необут Васил Божков и изложени в частния му музей.

Снимка: bTV

Междувременно в редакцията на предаването фондация „ Тракия “ изпратиха фрагменти, за които настояват, че демонстрират изнасяне на предмети в кашони, като още веднъж повториха, че полезности са били сложени в тях и по този начин са застрашени от щета.

Оттам в позиция те пишат, че започва процедура по незабавно оказване на помощ от ЮНЕСКО по отношение на едноседмичните опити за нелегално изземване на частната сбирка на Васил Божков.

Банов отхвърли това да е по този начин и разясни, че е смешно да се счита, че в сходни кашони като на видеото има скъпи предмети.
Прокуратурата разпореди на Боил Банов да ревизира антиките на Божков Процедурата би трябвало да завърши до два месеца
Министърът на културата съобщи и че 212 от предметите са регистрирани на фондация „ Тракия “, с цел да се сътвори музей с тях, а други над 2000 са на Божков и за тях единствено е подаден документ, с цел да се записват, което е една стъпка от 3.
Проверяват и античната сбирка на Божков: Реставратор избавил експонатите от преместване в чували Според специалистите тя е скъпа. Включва артефакти, датирани сред 4 000 година прочие Хр. до 6 век след Новата епоха
От самото начало на интервенцията специалисти наблюдават предметите и на място се оглеждат, ще се направи и експертиза на картините на предприемача, с цел да се дефинира дали са достоверни, добави Банов.

Той разясни и че археологическите предмети са по-особен случай и даже и да са част от частна сбирка те не може просто по този начин да се изнасят на търг, тъй като са част от паметта на нацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР