Ще работя за промяна в начина за енергийни компенсации на

...
Ще работя за промяна в начина за енергийни компенсации на
Коментари Харесай

Георги Самандов: Време е младите да решават бъдещето на България

Ще работя за смяна в метода за енергийни обезщетения на бизнеса Всеки консуматор става притежател на данните от електромера По наша самодейност бе призната нова Стратегия за младежта и спорта Искаме създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " 48-ото Народно събрание бе отчаяние, споделя Георги Самандов, лидер на листите на Политическа партия " Български напредък " в 25 МИР София и в Благоевград
Енергийният специалист Георги Самандов е един от създателите на партия " Български напредък " с водач Стефан Янев. Той бе народен представител в 48-ото Народно събрание. Цялата му професионална кариера е обвързвана с енергетиката, като той бе отраслов зам.-министър в служебния кабинет на Янев. Притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София.

 
-->
- Г-н Самандов, каква е равносметката Ви за 48-ото Народно заседание? Какво успяхте да извършите и защо не Ви стигна времето?

- С една дума 48-ото Народно събрание е отчаяние, както за мен по този начин и за множеството жители. То не постави старания да отговори на упованията на хората и да се заеме с належащите задания. Такива са да вземем за пример политиките за преодоляване на инфлацията, законът за правосъдната власт и останалите законопроекти, които трябваше да бъдат признати, с цел да получи България полагащите й се 12 милиарда лева от Европейски Съюз по Плана за възобновяване и резистентност.

Съществува действителен риск да не успеем да усвоим средствата по Плана, а тъкмо в този момент стопанската система ни има незабавна потребност от тях. От данните изнесени от Българска народна банка излиза наяве, че за 2022 година покачването на Брутният вътрешен продукт е 3.4%, което е близо на половина спрямо 2021 година, когато е бил 7.6%. Прогнозите на централната банка са, че наклонността на закъснение на икономическия напредък ще продължи и през първото тримесечие на тази година, като изгледите са спадът да продължи и по-късно. 48-то Народно събрание не се зае и с избор на ръководители на голям брой институци с изминал или преустановен мандат като Българска народна банка, Висшия правосъден съвет, КПКОНПИ, КЕВР, НЗОК и Сметната палата. Темите, които бяха във фокуса на сътрудниците от другите партии диаметрално се разминаваха с тези, които вълнуват хората.

От Политическа партия " Български напредък " успяхме да прокараме няколко законодателни промени, които бяха ориентирани към възстановяване на живота на жителите. Такива са импортираните от нас и признати промени в Закона за енергетиката, с които всеки консуматор става притежател на данните от електромера. Така всеки един от нас ще може в действително време да управлява от компютъра или телефона си какъв брой ток изразходва. На процедура всеки жител ще бъде самобитен инкасатор.

Успяхме да прокараме промени, с които да не се изисква позволение за стореж за построяването на слънчеви съоръжения за еднофамилни къщи и вилни здания. По самодейност на Политическа партия " Български напредък " беше призната нова Стратегия за младежта и спорта. Внесен от нас беше законопроект за запасаното войнство, който дава спомагателни обществени привилегии на военните от запаса.

- Каква е персоналната Ви идея за 49-ото Народно събрание?

- В тези 4 месеца живот на към този момент отишлия си парламент настоявах да се промени метода на консумиране на обществените средства за енергийни обезщетения за бизнеса. В момента обезщетенията се изплащат " на калпак " и без никакъв ангажимент от страна на бизнеса. На процедура това породи далавера и нападателно повишаване на инфлацията. До 1 януари 2023 година бизнесът плащаше 250 лева./МВтч., а 48-ото Народно събрание вместо да сложи критерии за приемането на обезщетения, предизборно смъкна този таван на 200 лева./МВтч. Разликата до борсовите цени, които от време на време доближиха до 1400 лева./МВтч, се поема от бюджета, т.е. от жителите. За признателност, от бизнеса получихме 100% надценки и рекордна инфлация. Само за 2022 година от държавния бюджет към бизнеса са изплатени над 10 милиарда лева за енергийни дотации. От Политическа партия " Български напредък " считаме, че това е инструмент, който страната следва да употребява, с цел да овладее инфлацията. Наложително е да се създаде ясна методика за разпределение на енергийните обезщетения, която да стъпва върху ясни критерии и задължения от страна на бизнеса към обществото. Също по този начин би трябвало да се вкарат тласъци за построяването на  съвременни системи за енергийна успеваемост, които да доведат до осезаемо понижаване на потреблението на сила.

- С какви цели БВ ще се бори за доверието на гласоподавателите?

- В нашия главен фокус са инфлацията и спекулата. Освен нова методика за енергийните дотации за бизнеса, готвим законодателни начинания, основаващи се на разбор на практиките в други западни страни, в това число и Съединени американски щати, които още през август 2022 година одобряват закон за преодоляване на инфлационните процеси. За Политическа партия " Български напредък " е предпочитано развиването на нуклеарната енергетика с построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " и довършването на нуклеарната централа в Белене, построяването на механизъм за реакция при естествени бедствия и повреди, усилването на защитата на границата, предприемането на ограничения за превъзмогване на следствията от войната в Украйна върху българската стопанска система и не на последно място, модернизирането на отбранителните качества на Българската войска.

- Имате ли червени линии или ще търсите разговора и в идващия парламент?



- За нас излизането от политическата рецесия, в която е изпаднала страната към този момент втора година, е водеща цел, тъй като във вътрешен проект България е изправена пред голям брой проблеми, които би трябвало незабавно да бъдат решени. От друга страна на 200 км от нашата територия се води война и този факт не трябва да се подминава с лека ръка. Затова тъкмо в този миг сме уверени, че е безусловно безконтролно политиците да се вглеждат в тяснопартийните и персоналните си ползи. Това е и повода Политическа партия " Български напредък " да схване метода на разговора, който след това всички започнаха да припознават, а някой даже го употребяват за слоган на акцията си. Ние приказваме с всички партии, тъй като единствено по този начин може да разберем каква е визията им за ръководството на страната и какви са главните им цели. И дано ясно да кажа, че не трябва да бъркаме диалозите с договаряния, които биха били един идващ стадий от процеса на излизане от задънената улица на политическата рецесия.

- Лидер сте на младежката организация на БВ, интересуват ли се младите от политиката? Каква е мотивацията им?

- Протестите през 2020 година съумяха да привлекат вниманието и интереса на младежите, които бяха моторът на гражданското неодобрение. Затова имам вяра, че тъкмо посредством младежите е допустима действителната смяна в българската политика и общество. Време е ние, младежите, да бъдем основен фактор в решаването на бъдещото на България. При срещите ми с членове и симпатизанти на нашата младежка организация виждам персони, които имат мотивацията интензивно да се включат в политическия живот.

Вярвам, че от нас в огромна степен зависи да имаме решителен глас за това в каква България желаеме да живеем. Ред е нашето потомство да поеме тази отговорност.

- А Вашата персонална мотивация да влезете в политиката?

- Сега България е поръчител за енергийна непоклатимост в района, което е мотив за горделивост и в същото време това ни дава сигурност в няколко измерения - национална, финансова и енергийна. Искам с експертните си знания в областта на енергетиката да допринеса за нейното развиване по този начин, че за в бъдеще страната ни да продължи да бъде енергийния център на Балканите и водещ фактор в Югоизточна Европа.

- Знаем визитката  на Георги Самандов, само че какво не знаем?

- Обичам да извозвам всяка свободна минута със фамилията си. Хобито ми, за което не остава доста време, е боксът, който с изключение на на дисциплинираност ме научи по какъв начин да повеждам борбите, както в живота, по този начин и в политиката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР