Ще проработи ли антикризисният пакет от мерки, който вчера беше

...
Ще проработи ли антикризисният пакет от мерки, който вчера беше
Коментари Харесай

Ще проработи ли антикризисният пакет от мерки - коментар на Ваня Григорова и проф. Гарабед Минасян

Ще проработи ли антикризисният пакет от ограничения, който през вчерашния ден беше показан от ръководещата коалиция? Това разясниха в студиото на " Денят стартира " икономистите Ваня Григорова и проф. Гарабед Минасян.

Обобщение вижте в материала на Светозар Костадинов.

Според Ваня Григорова, икономист от КТ " Подкрепа ", с цел да се усетят ограниченията от семействата, е необходим спомагателен надзор. Увеличението на пенсиите от 1 юли се случва всяка година, само че идното осъвременяване е извънредно, изясни тя, тъй като към 60-те лева добавка, която ще стане част от пенсията, ще има още 10%.

" Твърдението за тези 10% беше, че те са по швейцарското предписание, все още не са. По швейцарското предписание би трябвало да е 6%. ", съобщи тя и посочи, че това значи, че държавното управление прави спомагателни прехвърляния към бюджета на Национален осигурителен институт.

Според проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на Българска академия на науките би трябвало да се премисли по този начин наречения " плосък налог " у нас. Той дефинира вчерашния митинг на чиновниците в градския превоз като безпочвен.

" Щом като имат по-високи разноски за бензин, да усилят крайните цени и да се съобразят с търсенето. Обаче те не желаят да усилят крайните цени, тъй като ще намалее търсенето.

Ваня Григорова не е съгласна с тази теза, тъй като, съгласно нея, задлъжняването на транспортните сдружения би трябвало да докара до насрещни ограничения.

" Дружествата към този момент са задлъжнели трагично - това значи или, че държавното управление ги подкрепя или както представителите на държавното управление споделиха се усилва цената на билета или се разрежда графика? " - попита тя.

Според Григорова намаляването на Данък добавена стойност е мярка, която би трябвало да бъде съчетана с спомагателен надзор на крайните цени.

" Това се прави в редица други страни, където има диференцирано Данък добавена стойност за избрани артикули. В касовата записка можеш да видиш цената на стоката и настрана цената на ДДС-то. Ако това беше направено и се направи, по-късно можеше да се види къде е нарастването и има ли такова. " - уточни тя.

Според проф. Минасян би трябвало да се обърне внимание на така наречен " плосък налог ", вместо фокусът да бъде напълно върху размера на Данък добавена стойност.

" Ако вземем нашата данъчна система, главната част от налозите се образуват не от директните налози, които са свързани с облагането на персоналните приходи, а от косвени. Най-големият недостатък на плоския налог е, че натоварва хора с ниски приходи. " - счита той.

Григорова подсети, че връщането на необлагаемия най-малко би означавал смяна в плоския налог.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР