Ще признават нашите шофьорски книжки в Обединените арабски емирства От

...
Ще признават нашите шофьорски книжки в Обединените арабски емирства От
Коментари Харесай

Вече ще признават българските шофьорски книжки в Обединените арабски емирства

Ще признават нашите шофьорски книжки в Обединените арабски емирства От идващия месец българските жители в Обединените арабски емирства (ОАЕ) към този момент ще могат да карат с книжки, издадени у нас . Досега те не се признаваха и сънародниците ни, които живеят там, бяха принудени да изкарат нови шофьорски курсове.
 
Туристите от България, решили да се придвижват с кола чартърен в арабската страна, можеха да го вършат само, в случай че имат издадена от Съюза на българските автомобилисти (СБА) интернационална брошура, описа пред Дарик Яна Нецова, която живее в Дубай. Българите, живеещи в арабските емирства, са имали проблеми и когато се прибират за по-дълъг интервал в България.
 

За сънародниците ни подписаният сред двете страни меморандум за взаимно признание на свидетелствата за ръководство на транспортни средства е доста добра вест , само че се питат за какво решаването на въпроса е лишил осем години и по какъв начин прилежаща Румъния е съумяла да контракти признаването на шофьорските им книжки доста по-рано.
 
Шофьорските курсове в Обединените арабски емирства са в пъти по-скъпи, в сравнение с у нас. Един курс там коства 8000-9000 дирхама, което се равнява на към 4500 български лв.. Но автомобилното придвижване в арабската страна е доста по-различно , в сравнение с в България и европейските страни като цяло.
 

Меморандумът за взаимно признание и замяна на свидетелствата за ръководство на МПС категория B сред България и ОАЕ влиза в действие на 3 юли . Той ще важи единствено за жители на двете страни . За жители на други страни, които имат шофьорски книжки, издадени в България и арабските емирства, няма да е в действие.-->
 


По отношение на свидетелствата за правоуправление за мотоциклети, тежкотоварни коли, ремаркета и рейсове се резервира условието за прекосяване през плануваните в законодателството на ОАЕ изпити.
 
При процедурата по признание на българска шофьорска брошура способените управляващи в емирството ще изискват превод на свидетелството за ръководство на арабски език от сертифициран преводач. В рамките на издаването на шофьорската брошура на арабските емирства въз основа на българския й еквивалент, се изисква и медицински обзор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР