ще от началото на предизборната кампания партия Възраждане“ се обяви

...
ще от началото на предизборната кампания партия Възраждане“ се обяви
Коментари Харесай

Една терта от депутатите на "Възраждане" с таен зелен сертификат

ще от началото на предизборната акция партия „ Възраждане “ се разгласи твърдо срещу имунизациите и ограниченията против Covid-19, а в този момент възнамерява митинг поради решението на депутати те в Народното събрание да се влиза със „ зелен документ “. Оказа се обаче, че четирима от 13-те народни представители на партията на Костадин Костадинов са имунизирани, а други двама са преболедували (плюс един под карантина) и де факто разполагат с документа.

„ Възраждане “ документално са удостоверили пред bTV, че една трета от членовете на парламентарната им група са ваксинирани с препаратите против ковид.

Секретарят на “Възраждане ” Николай Дренчев, който изяснява пред малкия екран, че в никакъв случай няма да се имунизира, в действителност е ваксиниран с еднодозовата Janssen на 19 август. Депутатът Иво Русчев също се е ваксинирал - преди осем месеца.

И Стоян Таслаков признава, че е ваксиниран. Направил това " под напън “ - ваксинирал се, с цел да защищити 94-годишния си дядо. 

В групата има още един имунизиран - Даниел Петров. Той също си е сложил Janssen.

И четиримата имунизирани депутати настояват, че имат " зелен документ ", само че не го употребяват.

Партията натрупа огромен електорат (130 хиляди гласоподаватели на последните избори), състоящ се главно от съперници на имунизациите и рестриктивните мерки против Covid. Председателят Костадин Костадинов назовава препаратите „ пробна течност “, макар че към този момент е потвърдено като безспорен факт, че имунизациите защищават животи и избавят от тежко протичане на инфекцията.

В петък депутати те от „ Възраждане “ заговориха за „ революция “, която ще настъпи, в случай че Народното събрание разпореди влизане в Народното събрание със „ зелени документи “. Тогава народните представители взеха решение да подхващат мярката от 24 януари 2022 година, а 13-те души от „ Възраждане “, дружно с Има Такъв Народ, напуснаха залата и не гласоподаваха.

„ Истината е, че се пробват да лимитират достъпа на „ Възраждане “ до Народното събрание, тъй като ние тук работим. Не сме на пазар “, декларира зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев пред bTV.

Секретарят на партията Николай Дренчев споделя пред малкия екран на 7 януари – деня, в който бе гласувано влизането с Covid-сертификат в Народно събрание - че „ това е офанзива против депутати те от „ Възраждане “. „ Защото ние няма да си купим документи, както са създали огромна част от сътрудниците в Народното събрание – това се чува и вие го знаете също. Ние ще държим твърдо и ще отстояваме правата, които са права на целия български народ или най-малко на хората, които нямат предпочитание да се имунизират “.

Дренчев твърди, че няма зелен документ, само че излиза наяве, че на 19 август си е сложил ваксина. " Както споделя доцент Мангъров - до момента в който не ми опрат револвер в челото, няма да се имунизирам ", твърди той.

На въпроса дали е ваксиниран и дали депутати те съзнателно крият имунизационния си статус, дава отговор: „ Мога да предпочитам за себе си и не мога да предлагам никому безстопанствен избор “. „ Личният ми здравен статус не е нещо, което бих обсъждал по малкия екран “, споделя още той.

Секретарят на партията обществено продължава да приказва против препаратите, макар че си е сложил доза – съгласно него не отговаряли на определението за ваксина, а Covid бил „ колосален социално-инженерен опит “ и „ геополитическа игра “.

Иво Русчев от партията признава пред малкия екран, че е имунизиран, за разлика от сътрудника си. „ Още от лятото – осми месец. Вижте, тук битката сега не е за имунизирани и неимунизирани. Ние не се борим за това. Ние се борим за правата на хората. Аз съм направил своя избор и съм се ваксинирал “, споделя той, до момента в който диалогът не е пресечен от пиара на партията Йовка Димитрова, която моли за изключване на камерата.

Стоян Таслаков от „ Възраждане “ бил „ под напън “ от фамилията си да се ваксинира, с цел да защищити здравето на по-възрастните си родственици. „ Живял съм 6 години във Англия, приказвал съм със експерти. Дълго време съм се колебал да се имунизирам, само че в последна сметка под напън взех това решение. Не съм се съобразявал с позицията на партията, това си е моя персонална позиция. Във „ Възраждане “ има разнообразни хора с разнообразни визии “, твърди той.

Таслаков споделя, че с Костадинов са коментирали тематиката дали имунизациите са " пробна течност ". Според него " всеки има право на мнение ".

Депутатът отхвърли да отговори на въпроса какъв брой хора съгласно него са дали своят вот за " Възраждане " поради позицията им против препаратите, след което се връща пред камерата с пояснение: " Бих желал единствено да уточня, че процесът е против " зеления документ ", не против имунизацията ". " Получих автоматизирано " зелен документ ", не че го желая. Не съм го употребил досега. Вярвам, че е дискриминационен и не бих желал да го употребявам и тук, в Народното събрание ".

Даниел Петров от партията дефинира имунизацията си като " персонален избор ". Попитан дали е взел участие в " опит " (по Костадин Костадинов) с поставената доза Janssen, той дава отговор: " И да, и не ". " Не мога да ви обясня. Направих го за персонална сигурност ".

Петров споделя, че не може да си спомни по кое време се е ваксинирал - " най-вероятно през юли ". Твърди, че тогава не взел участие в предизборната акция на " Възраждане ". Добавя, че не употребява документа си и няма да го използва за влизане в Народното събрание.

Смята ли, че има хора, които са избрали да не се имунизират поради послания на " Възраждане "? " Не мога да кажа, не знам. Всеки преценя за себе си ", дава отговор Петров.

 

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР