Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които

...
Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които
Коментари Харесай

Министър Иванов: Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички възможни инструменти

" Ще обезщетим земеделците, потърпевши от градушката, с всички принадлежности, които страната и Европейски Съюз ни дават. Тази година в държавния бюджет са планувани 5 млн. лева за компенсации на аграрни стопани вследствие на неподходящи климатични условия. " Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред БТВ.

Той посочи, че какви средства ще получат, зависи от това какви площи ще бъдат декларирани. По думите му следва в понеделник специалисти да отидат на място в Садово, с цел да обяснят на стопаните опциите за подкрепяне.

Аграрният министър посочи, че по време на мощната стихия в региона от 31 май е имало възбрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути, поради прехвръкване на пътнически аероплан. Д-р Иванов добави още, че в този интервал е паднала градушка, която е унищожила реколтата на стопаните и акцентира, че страната стои зад земеделците и че те нямат учредения за терзания, че няма да бъдат обезщетени.

„ Страната се пази по два способа. Ракети се употребяват непрекъснато. От бюджета тази година са обезпечени 13,5 млн. лева, които покриват потребностите и нямаме дефицити “, осведоми министърът. Той увери земеделските стопани, че в огромна част от страната градоносните облаци се обработват и могат да са спокойни.

По думите му на 13 юни ще се организира среща сред всички виновни институции за изчистване на избрани неясноти във връзка с работата на този център и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и с цел да се осъвремени методът, по който се взаимодейства.

Министърът напомни, че при потвърдено 100% увреждане на продукцията, компенсацията покрива до 80% от разноските по методика, която работи от години. „ Държавата насърчава и застраховането, като поема 65% от цената на застраховките “, сподели доктор Иванов и разяснява, че не може да се изясни за какво няма интерес.

Относно инспекциите работата на БАБХ и инспекциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ земеделският министър изясни, че водещ по случая е неговият заместител – Иван Христанов, който е представител на „ Продължаване смяната и че организацията би трябвало да бъде изведена от структурата на министерството. По думите му с господин Христанов имат взаимно доверие и той има цялостната поддръжка в министерството.

На въпрос за сигнали на народния представител Александър Дунчев за партийни назначения в горско стопанство Сърница доктор Иванов съобщи, че показаните документи са със подозрителен генезис. По думите му сходен протокол може да е изфабрикуван от самия него с някаква цел.

„ На нас ни е забавно кои са тези бизнеси, която стоят зад господин Дунчев и дали не се пробва да ги внедри в Изпълнителна организация по горите “, сподели министърът.

Според него националният представител се пробва да скапе положителния звук сред Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “, която вреди и на партията, която съставлява.

„ Моля господин Дунчев, да спре с тези спекулации. Манипулативното деформиране на информацията цели да подведе обществото “, съобщи доктор Иванов.

Той разясни, че на съвещанията на отрасловата комисия може да задава въпроси, а следва и Национален съвет по горите, на който ще могат да се обсъдят настоящите въпроси за развиването на бранша.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР