Ще обезщетим производителите, чиито пчелни семейства умряха вследствие на отравяне

...
Ще обезщетим производителите, чиито пчелни семейства умряха вследствие на отравяне
Коментари Харесай

Държавата ще обезщети стопаните на отровените пчели

Ще обезщетим производителите, чиито пчелни фамилии умряха в резултат на отравяне в Добруджа. Това разгласи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов след провелия се съвещателен съвет по пчеларство, на който участваха представители на пчеларските организации и зърнопроизводителите, съобщи БГНЕС.
„ Стопаните ще бъдат обезщетени посредством средствата за самостоятелен de minimis. Все още не се знае в какъв размер ще е компенсацията и какъв брой производители ще получат такова “, сподели зам.-министърът. Той изясни, че сега комисиите са на място и ревизират сигналите. „ Вземат се проби за проучвания, с цел да се потвърди повода за тази смъртност по пчелите. След това се вършат протоколи, които се предават в БАБХ, откъдето ще ни ги пратят и управителният съвет на фонд „ Земеделие “ ще забележим за какъв брой души става въпрос и за какви случаи “, добави още Иванов.
На въпрос по кое време ще се откри дефинитивно решение на пръскането с пестицидите, той сподели, че актуалното растениевъдство е немислимо без използването на препарати за растителна отбрана, по тази причина ще се търси салдото сред ползите на хората, които се занимават с произвеждане на разнообразни култури, и тези, които отглеждат пчели.
Янко Иванов добави още, че по предложение на министър Румен Порожанов, проучването на пчелите, което коства към 420 лева, ще бъде поето от Министерството. До тази мярка обаче ще се прибягва единствено когато има случаи с всеобщо измиране на пчели. „ В дълготраен проект предвиждаме да дооборудваме нашите лаборатории, с цел да могат и те да правят това проучване “, добави още той.
Зам.-министърът акцентира, че по време на срещата са начертани доста стъпки, като част от тях включват промени в нормативните документи, в които е открито, че има съществени пропуски, препокриване с други и несъгласие сред разнообразни нормативни документи. По думите му ще се работи и по основаването на народен електронен указател и оповестителна система за пчеларите.
Предстоят да се създадат промени Наредбата за пчеларите. „ Оказа се, че има съществени недостатъци, които би трябвало да се ремонтират. Помолихме пчеларите да дадат своите оферти в границите на една седмица и до месец да оправим нещата “, разгласи Иванов.
Той се възползва от случая да заяви, че следващата година имат желание да създадат акция, с цел да бъдат защитени пчелите и добави, че рисковите месеци за тях са от март до май месец. По думите му би трябвало да се знае, че тогава има цъфтежен интервал, когато пчелите излизат на паша и за този интервал да има разрешени и неразрешени препарати.
" Ако ние спазим простички правила, най-вероятно ще се сведе до едно обичайно равнище рискът от такива проблеми ", акцентира зам.-министърът и добави, че се разискват какви да бъдат и глобите.
От своя страна ръководителят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов съобщи, че не е правилно изказванието, че има омраза сред тях и пчеларите. „ Няма несъгласие сред двата сектора. И едните, и другите желаеме да има бистрота и всичко да е по разпоредбите. Ние постоянно сме желали да има ред и правила, да се съблюдава Наредба 13. Проблемът тук се оказа, на обособени места с обособени сътрудници, които са нарушили разпоредбите. Държавата би трябвало да си свърши работата като им наложи глоба. Ние постоянно сме желали разговор с пчеларите “, съобщи Костадинов.
Той сподели още, че регистрира като триумф желанието на Министерството да работи по премахване на пропуските в Наредба 13 и Закона за пчеларството, както и че упорстват за основаване на единна електронна система за обявяване и съобщение и регистрацията на всички, която ще докара до бистрота в браншовете.
Зам.-председателят на Конфедерацията на българските пчелари Иван Кожухаров съобщи, че за първи път Министерството демонстрира извънредно схващане. „ Набелязахме много ограничения, които в случай че се осъществят, ще има огромен прогрес. По мое мнение нещата ще се случат доста мъчно. Има единствено две извоювани каузи от пчелари, които са съумели да осъдят арендатори “, съобщи още той и добави, че огромният проблем пред пчеларите е, че доста мъчно може да се потвърди каква е повода за смъртността, което води до всеобщото рухване на исковете в съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР