Ще настояваме за промяна на таксата за посещение при личен

...
Ще настояваме за промяна на таксата за посещение при личен
Коментари Харесай

Личните лекари настояват потребителската такса да е между 5 и 8 лв. - Здраве

Ще настояваме за смяна на таксата за посещаване при персонален доктор. В момента се разисква тя да е сред 5 и 8 лева или да се върне първичният вид да е 1% от минималната работна заплата, разяснява по Нова телевизия доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Държавата споделя, че е обществена. Чудесно! Мисли за болните и бедните, само че за какво на наш тил? Когато освободиш от такса – деца до 18 г, студенти, хората с ТЕЛК решения, изпълнявай обществените си функционалности, само че не за сметка на лекарите. Потребителската по този начин е 2,90 лева от 2012 година Кажете ми една цена, която от толкоз време да стои на същата стойност. Много ни се събра, защото трудът ни е тежък, отговорен, смешно обезщетен, само че гарниран експанзия, за която никой не търси сметка. Държавата споделя " вие ще осъществявате 24-часова неотложна помощ ". Не разясня София, тъй като тук има центрове, които поемат здравната грижа, когато не сме на работа, за което им плащаме. Но в крайните региони, в селата лекарят е единственият, който обезпечава здравно покритие. Затова 24-часово разположение получава 1,80 лева на година, изясни доктор Николова.

Тя посочи, че в началото общопрактикуващите лекари у нас са били 5000, а в този момент са под 4000. Същевременно осъществените от тях прегледи за година са 30 милиона. Според статистиката 95-96% от пациентите с COVID-19 са се лекували при общопрактикуващия си доктор, сподели още лекарката.

По думите ѝ Д-р Николова посочи аргументите: тежък работен 24-часов ден, безумни административни такси, тежки рестрикции, санкции. 

Лекарката разяснява и грипния сезон.

Кабинетите са цялостни с деца. В момента има смисъл да се сложи антигрипна ваксина, само че няма налични дози. За хората, които се опасяват от убождане и игли – има назална ваксина против грип. Тя е подобаваща и за деца, и за възрастни, и има огромна успеваемост ”, акцентира тя. 

Според нея би трябвало да се разшири и в нея да бъдат включени и децата, а освен възрастните над 65 година

Тя би трябвало да обхване наложително децата. Защото страната е тази, която би трябвало да се замисли, че е доста по-добре да профилактира, а не да лекува. При всички случаи ще ѝ излезе доста по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, затрудненията и заболяването, използването на болнични от родителите. Не е ли по-добре да профилактираш децата, а не да затваряш учебни заведения и детски градини?, риторично запита доктор Гергана Николова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР