Надлимитната дейност на болниците за първото тримесечие е над 73

...
Надлимитната дейност на болниците за първото тримесечие е над 73
Коментари Харесай

Една четвърт от надлимитната дейност на болниците се пада на три от тях

Надлимитната активност на лечебните заведения за първото тримесечие е над 73 млн. лв., като една четвърт от нея е съсредоточена в три лечебни заведения в страната: две от веригата „ Сърце и мозък “ и „ Софиямед “. Като една от тях – „ Сърце и мозък “ в Бургас, е генерирала 10 на 100 от общата надлимитна активност, написа.

10 лечебни заведения в страната образуват 50 на 100 от надлимитната активност. Тези данни показва на съвещанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 25 април представителят на Българската стопанска камара (БСК) проф. Григор Димитров. Данните са част от негов разбор по тематиката, излиза наяве от стенограмата от съвещанието.

Димитров дефинира данните като тревожни и предизвестява, че след анулацията на лимитите на лечебните заведения от Конституционния съд, НЗОК ще има огромни проблеми. Затова приканва управлението ѝ да бъде изработен по-сериозен разбор за излизане от настоящето състояние.

„ И другото нещо е да помолим Министерството на здравеопазването още веднъж, откакто се е приел бюджета, да не позволява нови действия, нови лечебни заведения. Бюджетът ще бъде провален и кой ще носи отговорност за това, явно не тези, които дават позволения за разширение на активността. Като научаваме от медиите ще откриваме нови лечебни заведения две, три нови лечебни заведения, някои от тях в София ", разяснява той.

Проф. Димитров прави връзка сред огромния брой лечебни заведения в някои области на страната и по-голямата надлимитна активност, която се генерира. Според разбора му 60 на 100 от новите действия са направени в два града – в София и в Пловдив. В София има 97 реализатори на болнична здравна помощ. В Пловдив те са 49. Той дава образец, че РЗОК – Варна има надлимитна активност в размер на 1.3 млн. лева, а РЗОК – Пловдив – 10 пъти повече. „ Как няма да има, като в Пловдив има 49 лечебни заведения за болнична здравна помощ, а във Варна има 24 “, показва той.

" Има кардиохирургия в Бургас, която има надлимитна 7 млн. лева Има кардиохирургия във Варна, която няма надлимитна. Има кардиохирургия в Плевен, тя има 5 млн. лева Те обгръщат северозападния район, Варна обгръща североизточния район като население, има седем пъти повече действия. Отново се възнамерявам до каква степен ще продължаваме. Панагюрище има 2 млн. лева надлимитна активност, два пъти в сравнение с Варна “, споделя той.

Димитров показва, че 42% от контрактуваните нови действия са в Пловдив, а в София са по-малко – 15% и не престават да се разкриват нови действия без да има изключително съображение.

„ Разбирам, че би трябвало да отиват хората там, където има нови технологии, нови действия. Това е обикновено. Но числата демонстрират, че има някаква особеност “, декларира проф. Димитров.

Той е подсилен от представителя на пациентите в надзора юрист Пламен Таушанов, който също счита растежите в активността на някои лечебни заведения за ненормални: „ Първо ми се коства, че е сгрешен методът на надзор от страна на касата, защото ние още септември 2023 година знаехме, че „ Сърце и Мозък “ имаше сериозна над избраните предели активност и планирани стойности в милиони. И от финансовото министерство ни обърнаха внимание на този факт. Сега продължаваме „ Сърце и Мозък " в Бургас, Плевен и под дърво и камък още, където се откриват и се изяснява, че видите ли можело да има 70% нарастване на дейностите.

Моля Ви се, аз от над 10 години съм в Надзора, знам по какъв начин се откриват лечебни заведения, откривани са „ Софиямед “ и кой ли не – няма такива растежи. Няма такива растежи. Невъзможно е тези растежи да са естествени. И заради тази причина не може едно лечебно заведение в дадена област да прави такива растежи и ние да споделяме – да, да, добре “.

Таушанов напомня и за дадените позволения за откриване на нови лечебни заведения с по 500 кревати на „ Света София “ във Варна и на „ Сърце и Мозък “ в Стара Загора и Кърджали, като показва, че това е обвързвано с текучество на фрагменти от държавните и общинските лечебни заведения и утежняване на качеството на оказаната здравна помощ на пациентите.

След като Конституционният съд анулира лимитите на лечебните заведения, Здравната каса няма заместващ механизъм за регулация, отбелязва Mediapool. Планът е НЗОК да разплаща цялата регистрирана от лечебните заведения активност до септември, след което в случай че се постанова може да се пристъпи към понижение на цените на клиничните пътеки, с цел да се вмести в бюджета си, което е написано като алтернатива в Националния рамков контракт с Лекарския съюз.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР