Ще има ли ново затягане на мерките в Германия? Във

...
Ще има ли ново затягане на мерките в Германия? Във
Коментари Харесай

Локдаун в Германия: Семействата изнемогват, фатални последици за децата

Ще има ли ново стягане на ограниченията в Германия? Във вторник канцлерката Ангела Меркел още веднъж се събира с министър-председателите на провинциите. Очаква се срещата им да приключи точно с решение за удължение и даже стягане на настоящия локдаун. В неделя министър-председателят на Саарската провинция Тобиас Ханс и фракционният водач на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус желаеха още по-строги ограничения. „ По-добре е в този момент да действаме уверено, вместо до лятото да се влачим с половинчати ограничения “, сподели Бринкхаус.

" В същинския живот това не работи "

Изпълнителният шеф на Федерацията на немските градове и общини Герд Ландсберг счита обаче, че би било неточност в този момент да се вкарва това, което тук назовават „ мега-локдаун “ - цялостно затваряне. Според него, несъмнено има смисъл от удължение на сегашните ограничения, само че не трябва да се прекалява, тъй като това може да подкопае готовността на хората да ги съблюдават. Ландсберг счита също така, че не трябва да се взима решение за изцяло затваряне на детските градини и учебните заведения.

Образователният специалист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Андреас Шлайхер, който в Германия организира интернационалното проучване „ Пиза “, също упорства да се отворят детските градини и началните учебни заведения. Той предизвестява, че дълготрайните последици от затварянето най-много на началните учебни заведения могат да бъдат доста съществени, изключително за децата в неравностойно обществено състояние. За " съдбовни последствия " приказва и Тобиас Лухт от организацията за подкрепяне на децата „ Архе “. Според Лухт, по време на първия локдаун в Германия доста деца толкоз са изостанали с образователния материал, че изгубеното време съвсем не може да се навакса.

Маргот Кесман, която дълго време беше отпред на Протестантската черква в Германия, подлага на критика различен аспект на сегашните ограничавания: правилото, че членовете на едно домакинство могат да се срещат единствено с още един човек. Според нея, ограничаването в границите на две семейства е рационално, „ само че правилото за единствено един външен човек е нелепост, която няма нищо общо с действителността “.

Според Кесман, Меркел и министър-председателите нямат никаква визия от всекидневието на хората. „ Затваряш детските градини и учебните заведения, забраняваш на хората да се събират, само че пък ги пращаш да работят - в същинския живот това не действа “, безапелационна е теоложката. Тя предизвестява, че фамилиите към този момент са на края на силите си и приканва политиците да включат в разискванията си освен вирусолози, само че и специалисти по фамилните въпроси.

" Ограничаването на контактите е късогледа мярка "

Председателката на Европейския съвет по нравственос Кристиане Вопен също подлага на критика сегашните ограничения и счита, че концепцията на немското държавно управление за битка против ковид е „ едноизмерна “. Според нея, да се залага само на ограничението на контактите е късогледа мярка. Тя счита, че против разпространяването на вируса ще помогне друго: да се тестват съвсем всички жители в границите на 2-3 седмици, след което те да продължат да се тестват сами.

Според Вопен, локдаунът не може да бъде трайно решение. В едно свободно и демократично общество би трябвало да има бистрота, а жителите да вземат участие във взимането на решения, напомня тя. „ Когато налагаш локдаун, на секундата би трябвало да изложиш и идея при какви условия и с какви стъпки той ще бъде анулиран “, споделя Вопен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР