Ще има ли ефект от мерките срещу дефицита в държавната

...
Ще има ли ефект от мерките срещу дефицита в държавната
Коментари Харесай

Народът вие от ужас! Икономисти бият аларма: Ще бъде ударен тежко важен бранш

Ще има ли резултат от ограниченията против недостига в държавната хазна? Темата разясниха икономистите Юлиан Войнов, Щерьо Ножаров, Евгений Кънев и някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов в студиото на „ Здравей, България “.
“Прогнозата не е нещо кой знае какво. Тя е направена въз основата на общоприет сюжет, при който затихва инфлацията, възвръща се растежа. Прогнозите за икономическия напредък са много по-добри, в сравнение с бяха преди 1 година “, уточни Дацов.
“Вдигането на приходите е административна мярка, която не е най-хубавият метод да се подвига виталният стандарт на хората. Ако погледнем междинните приходи в семействата, сега те изпреварват инфлацията. От позиция на макроикономиката – ние се развиваме добре ”, счита Юлиан Войнов.
Той добави, че поради рецесионния интервал, в който навлиза стопанската система, административната мярка за нарастване на приходите, не е най-хубавата.
“Външната среда е отрицателна, което значи, че България не може да разчита на дългово финансиране ”, сподели Щерьо Ножаров.
Той предвижда, че поради скока от 17% на минималните приходи, ще бъдат ударени експертните браншове у нас, най-много туризмът.
Според него сезонът през 2024 година може да се утежни.
“Трябва да се има и поради, че някои от изказванията на финансовия министър слагат средносрочни опасности пред българската стопанска система, които се виждат и от чужбина. Трябва да бъдем консервативни ”, добави той.
“Колкото и да звучи парадоксално, през последната година имахме положителни благоприятни условия поради войната. Бяхме експортьори на трите най-важни артикули – ток, зърно и оръжие. Това не се знае дали ще продължи и тази година и до каква степен ще оказва въздействие върху стопанската система. Истината е, че макроикономическата среда се утежнява поради стягането на лихвите, геополитическите опасности и отражението на рецесията ”, уточни Евгений Кънев.
Според някогашният зам.- финансов министър Любомир Дацов, заложеният в проектобюджета на финансовото министерство недостиг би трябвало да не е 3% от Брутният вътрешен продукт, а към 1% превишение.
“Основното е, че ние имаме систематичен недостиг. Всичко е изчерпано. Изобщо не става въпрос дали би трябвало да бъде 3% от Брутният вътрешен продукт недостига на страната. А въпросът е за какво не е към 1% превишение. Имаме голям проблем ”, съобщи той и предложи два метода за справяне с недостига.
Според него може да се понижи разходната част – редуциране на хора, обиране на финансови разноски, редуциране на ненужни разноски.
“Така се овладява подобен вид недостиг. И другото нещо – да вдигнеш налозите ”, добави още Дацов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР