Ще ходим ли на избори през юли? Този въпрос започва

...
Ще ходим ли на избори през юли? Този въпрос започва
Коментари Харесай

Анализатори: От предсрочни избори печели ГЕРБ

Ще вървим ли на избори през юли? Този въпрос стартира да става все по-актуален. Какво ще се случи в границите на петъчния ден. Темата разясниха пред Нова тв политологът Димитър Ганев, някогашният министър на енергетиката Мирослав Севлиевски и анализаторът доцент Росен Карадимов.

„ Най-важният въпрос през днешния ден е къде е Трифонов. Защото още в изборната нощ беше ясно, че нещата ще стигнат до него. Трифонов би трябвало да поеме отговорност и да потвърди дали е независим състезател, или е сурогатът на някой различен. Това ще стане ясно, в случай че стане премиер”, счита Севлиевски.

„ Тошко Йорданов съобщи в пленарна зала, че до трети мандат ще се стигне. Това значи, че в случай че „ Има подобен народ” предложат кабинет, то няма подозрение, че ще бъде гласуван. Всички политически сили показаха своята поддръжка към тях”, добави Димитър Ганев.

„ Ако партиите съблюдават своите „ шамански заклинания”, изборите са начертани като слънце – те са неизбежни. Това се случи, тъй като Българска социалистическа партия беше вкарана в ролята на партия на статуквото. Това беше легитимация на опозиционните партии, само че съгласно мен беше неточност. Четири години Българска социалистическа партия демонстрира гневна опозиция”, съобщи доцент Карадимов.

Той е на мнение, че в случай че протестните партии припознаят опозиционната роля на Българска социалистическа партия, държавно управление би могло да има при втори мандат. Според него е явно обаче, че подобен няма да има. Доц. Карадимов счита, че напрежение ще породи въпросът кой ще носи отговорността, че няма държавно управление.

Димитър Ганев е на мнение, че в случай че има предварителни избори, през цялата акция ще се повтаря едно – „ че сме в политическа рецесия, тъй като „ Има подобен народ” не е поел политическа отговорност”.

„ За третия мандат желязната политическа логичност сочи, че той ще бъде връчен на Българска социалистическа партия. Христо Иванов публично съобщи пред президента, че не търси мандат за сформиране на държавното управление. Тази алтернатива отпада. Българска социалистическа партия е трета политическа мощ, а Радев желае да си подсигурява поддръжката на редовия социалист. Което ми приказва, че съвсем няма варианти за Движение за права и свободи и „ Изправи се! Мутри вън!”, сподели той.

Ганев счита, че и Българска социалистическа партия няма да сформира държавно управление, защото съвсем всички партии са декларирали, че няма да сформират държавно управление с поддръжка от ГЕРБ, Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи. Според политологът единствената опция за мандат е във вторият.

При предварителни избори през юли, доцент Карадимов предвижда, че печеливш ще бъде ГЕРБ, чийто електорат ще бъде мобилизиран.

Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - " ИТН " - още от първия ден на новоизбрания парламент за главното си заричане - мажоритарни избори в два тура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР