Ще бъдат проведени трите ежегодни национални кампании за превенция на

...
Ще бъдат проведени трите ежегодни национални кампании за превенция на
Коментари Харесай

Три национални кампании заради трафика на хора през тази година

Ще бъдат извършени трите годишни национални акции за предварителна защита на трафика на хора за трудова употреба, полова употреба, акция с акцент върху новите закани и действителности при трафика на хора, във връзка 18 октомври - Европейския ден за битка с трафика на хора. Това стана ясно поради признатата през днешния ден (27 февруари) Национална стратегия за попречване и противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите за 2019 година. Документът се изготвя годишно, в осъществяване на Закона за битка с трафика на хора и Националната тактика за битка с трафика на хора 2017- 2021 година.
На национално, районно и локално равнище ще бъдат осъществени и голям брой образования за повишение на потенциала на експертите за различаване и ранна идентификация на евентуален риск от трафик и взаимоотношение по насочването на жертви на трафик, в това число и профилирани образования за прокурори и чиновници на Министерство на вътрешните работи, в съдействие с държавни институции и неправителствени организации. Част от плануваните образования ще бъдат осъществени взаимно с десетте локални комисии за битка с трафика на хора.
Защитата, възобновяване и реинтеграцията на жертвите на трафик на хора остават също съществени цели, заложени в програмата.
През 2019 година Националната комисия ще продължи да обезпечава профилирана поддръжка за жертви на закононарушението в разкритите услуги към нея. През миналата година в услугите са обгрижени 29 души, измежду които и 7 деца. Понастоящем 13 души получават здравна, психическа, правна и обществена поддръжка в приютите на НКБТХ. Освен психическа поддръжка за справяне и възобновяване от рецесията, жертвите получават и психо-социална поддръжка за реинтеграция в обществото. Около 70% от жертвите, получили помощ в приютите към НКБТХ, спомагат на органите на реда за откриване на закононарушението, което значи че ефикасната отбрана и поддръжка на жертвите има резултат и върху преследването и наказването на причинителите на закононарушението.
Предвижда се също създаване на целенасочени действия за противопоставяне на трафика на хора, основани на настоящи трендове и статистически данни, справочник за следствие, разбори и изследвания по отношение на рискови стопански браншове и практическото идентифициране на случаи в обособените браншове. Ще бъде усъвършенствано националното законодателство в региона на противодействието на трафика на хора и протекция на жертвите, посредством приемане на промени и допълнения в Закона за битка с трафика на хора и Правилника за използването му, синхронизирани с европейското законодателство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР