Щатският долар се засилва спрямо основните световни валути в понеделник

...
Щатският долар се засилва спрямо основните световни валути в понеделник
Коментари Харесай

Еврото и паундът отново поевтиняват към долара

Щатският $ се ускорява по отношение на главните международни валути в понеделник сутринта, вложителите чакат данни за инфлацията в Съединените щати и резултатите от декемврийската среща на Федералния запас.

Ноемврийската стойност на потребителския показател в Съединени американски щати ще бъде оповестена във вторник. Анкетирани от Trading Economics анализатори усредено прогнозират, че инфлация ще се забави до 7,3% от 7,7% през октомври.

Заседанието на американската централна банка ще завърши в сряда. Пазарът чака главният лихвен % да бъде нараснал с 50 базисни пункта, до момента в който на предходните четири съвещания Фед увеличи лихвените ставки със 75 базисни пункта. В същото време вложителите се притесняват, че лихвата на Фед може да доближи 5% и да се задържи на това равнище за дълго време, в случай че инфлацията остане доста над целевото равнище от 2%.

Също тази седмица ще бъдат последните срещи за годината на Европейската централна банка, Централната банка на Англия и Швейцарската национална банка.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поевтиня по отношение на американската с 0,09% - до 1,0522 $ за едно евро спрямо 1,0540 $ за евро при затварянето на сесията предишния петък.

По отношение на японската валута американската се увеличи с 0,13%, до равнище на замяна 136,75 йени за едни $ по отношение на 136,56 йени за $ в края на последната сесия.

Британската лира стерлинг днес сутринта губи от цената си 0,12% и се търгува на равнище $1,2251 за един паунд против $1,2259 за паунд при закриването на сесията в петък.

Индексът ICE, показващ динамичността на щатския $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), през днешния ден е нагоре с 0,3%, а по-широкият WSJ Dollar Index се повишава с 0,2%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР