Шперплатът изчезна от българския пазар. Забрана за износ на дървесина

...
Шперплатът изчезна от българския пазар. Забрана за износ на дървесина
Коментари Харесай

Мебелни фирми у нас са пред фалит

Шперплатът изчезна от българския пазар. Забрана за експорт на дървесина от Русия е следващата спънка за българските компании от мебелната и дървообработващата индустрия

Забрана за експорт на дървесина от Русия, като контрасанкция на възбраните от Европейски Съюз по отношение на Русия поради спора в Украйна, е следващата спънка за българските компании от мебелната и дървообработващата индустрия. Това разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Васил Живков, ръководител на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП).

По думите му, компаниите от посочените сектори изпитват съществени усложнения със снабдяването с дървесина и преди рецесията в Украйна.

"Проблемът главно се пораждаше поради понижения дърводобив в страната, към това обаче се добави и новият проблем, обвързван със обстановката в Украйна. Критичната обстановка се задълбочи още преди да бъдат оповестени съветските наказания, тъй като към този момент контрактувана и натоварена от Русия суровина не можеше да стигне до България, а в този момент имаме и публична възбрана ", сподели проф. Живков.

По експертни оценки на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия, това значи понижен импорт на солидна дървесина от към 200 000 куб. м, превърнати в обла дървесина (мерна единица, в която се мери дървесината, добивана в гората). По думите на Живков, това количество не е толкоз огромно по отношение на добиваното в България, като за последните две години в страната се добиват към 6 млн. кубически метра дървесина, само че потребностите са за повече.

Планът за годишен рандеман в страната е за 7,2 млн. кубически метра и по този начин за последните две години се генерира към 1,2 млн. куб. м по-малко рандеман на дървесина, което е спомагателна спънка за промишлеността, употребяваща дървесина, означи ръководителят на браншовата организация пред Българска телеграфна агенция.

Проф. Живков отбелязва, че в България главно се употребява шперплат, който се изготвя най-вече от дървесина от Русия, създаден е в Украйна или Беларус - и този шперплат също изчезна от българския пазар. Това ще докара до доста усложнение на компаниите, които употребяват този материал, включително и за строителните компании.

Живков даде образец с българска компания от различен бранш, само че огромен ползвател на шперплат и експортно насочена, която изпитва доста съществено усложнение с доставките на материала и това може да докара до доста стесняване на нейното произвеждане.

Фирмите, които членуват в браншовата камара, са 300 и дават прехранване на над 48 000 души в страната, като обезпечават над 3 милиарда лв. БВП, посочи Живков.

Към момента по данни на браншовата камара, към този момент се следи редуциране на личния състав в дървообработващите и мебелните предприятия с към 20%, като този % ще се усилва с повишаването на недостига на дървесина.

Проф. Живков подсети, че проблемите с дървесината първо ще обиден дървообработващите предприятия, само че по веригата ще пострада и строителството, както и мебелните компании.

Заради дефицита на дървесина към този момент усложнения изпитва "Кроношпан България " ЕООД, която е най-голямата дървообработваща компания в България и е с вложения от общо над половин милиард лв. в нови технологии и здания. В момента 2 от трите ѝ линии не работят заради липса на суровина, уточни Живков.

В сходно сериозно състояние е и "Средна гора " АД в Стара Загора, която създава столове от солидна дървесина, като всички произведения са за ИКЕА и други търговци на мебели в Европа. По думите на Живков, компанията до месец-два може да стигне до банкрут, заради невъзможността да извършва договорите си и наложените поради това неустойки.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР