Шотланският министър на здравеопазването Хамза Юсаф е новият лидер на

...
Шотланският министър на здравеопазването Хамза Юсаф е новият лидер на
Коментари Харесай

На първите избори от близо 20 г.: Управляващата партия в Шотландия си избра нов лидер

Шотланският министър на опазването на здравето Хамза Юсаф е новият водач на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на страната, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Той ще наследи на постовете Никола Стърджън, която предишния месец разгласи, че се отдръпва. 

 Никола Стърджън подаде оставка като министър председател на Шотландия и партиен водач Виж още

Пред към 300 души на стадион " Мърифийлд " в Единбург националният секретар на партията Лорна Фин разгласи резултата от конкуренцията, в която участваха трима кандидати - актуалната министърка на финансите Кейт Форбс и някогашната министърка на публичната сигурност Аш Ригън.  

След първото броене на гласовете се оказало, че нито един от претендентите не разполага с малко над 50% от тях, с цел да завоюва. Тъй като гласуването е преференциално, гласовете от останалия на последно място претендент - в тази ситуация Аш Ригън, са преразпределени към другите двама претенденти, осведоми БНР. В резултат на това краен победител е Хамза Юсаф с 52,1% от гласовете, а Кейт Форбс остава на второ място с 47,8%.

 Аш Ригън (л), Хамза Юсаф и Кейт Форбс
Аш Ригън (л), Хамза Юсаф и Кейт Форбс
Снимка: БТА/AП

Ройтерс отбелязва, че това е била яростна конкуренция, която изложи на показ раздялите в партията във връзка с политиките и буксуващата акция за самостоятелност на английската провинция. Това са и първите избори за водач на партията от близо две десетилетия. 

Политическият сътрудник на BBC за Шотландия Филип Сим разяснява, че в последна сметка изборът на Хамза Юсаф е логически, тъй като той се радва на най-голяма поддръжка измежду членовете на партия и в негово лицe множеството виждат последовател на политиката на Никола Стърджън. Освен това в негово лице Зелената партия, съидейник на националистите по въпроса за самостоятелна Шотланидя, виждат по-надежден сътрудник от останалите. 

37-годишният Хамза Юсаф ще стане най-младият първи министър на Шотландия и първият, произхождащ от етническо малцинство. Юсаф е определен за първи път за народен представител през 2011 година като представител на ШНП от Глазгоу и е назначен за младши министър на идната година. Той става министър на правораздаването през 2018 година. Въпреки че е практикуващ мохамеданин, по време на акцията Юсаф изглеждаше по-уверен от своите противници в съчетаването на религиозните си възгледи с прогресивните обществени политики на партията, означават Ройтерс. 

" Шотландският народ се нуждае от самостоятелност в този момент повече от когато и да било и ние ще бъдем поколението, което ще реализира тази самостоятелност за Шотландия ", съобщи новоизбраният водач в своя тирада след оповестяването на изборните резултати. 

Разглеждан като претендент на приемствеността, Юсаф се радваше на по-високи равнища на поддръжка спрямо другите претенденти измежду представителите на ШНП както в шотландския, по този начин и в английския парламент. Той си обезпечи и поддръжката на високопоставени фигури в партията, като сегашния заместник-първи министър Джон Суини и новия водач на ШНП в Уестминстър Стивън Флин. 

Очаква се новоизбраният водач на ШНП да бъде публично одобрен за шестия първи министър на Шотландия след гласоподаване в районния парламент на следващия ден, съобщи ДПА. 

До избора му се стигна откакто предишния месец Никола Стърджън, която беше най-дългогодишният шотландски първи министър, разгласи, че се отдръпва, след повече от осем години на поста, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР