Шоковото поскъпване на природния газ с рекордните 60 процента ще

...
Шоковото поскъпване на природния газ с рекордните 60 процента ще
Коментари Харесай

Шоковото поскъпване на природния газ ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса

Шоковото повишаване на природния газ с рекордните 60 % ще докара до съществени разтърсвания в бизнеса

Хлебопроизводители са безапелационни, че повишаването на газа неизбежно ще се отрази на цената на хляба, предава

Прогнозите на брашна са, че и доста компании ще се откажат да работят, поради невъзможността да покрият разноските си. Заради галопиращите нагоре цени на синьото гориво, упованията са за скок и в сметките, които плащаме на топлофикациите. Искането им е от 1 януари да плащаме двойно за парно и топла вода. Темата разяснява Стоян Панчев, който е икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика.

„ При нас е по-сложно, тъй като от една страна имаме субсидирана сила за потребителите. Т.е. има някакво генерално равнище на субсидиране на потребителите. В същото време в случай че ще се прави обществена политика, тя би трябвало да е съответна нужда”. Така Панчев разяснява апела на Международния валутен фонд към държавните управления да подкрепят рисковите групи.

„ Ако се търси някакъв по-широк резултат, би трябвало понижението на Данък добавена стойност да е за по-голяма част от потребителската кошница, освен за хляба”, безапелационен е Панчев. Прогнозата му е, че след септември цените ще се успокоят. „ Дори допустимо понижаване на растежа на цените, което не значи, че ще спаднат цените, просто темпът им на увеличение ще е по-малък”, добави икономистът.

Междувременно негови сътрудници считат, че ще бъдем очевидци на повишена инфлация в идващите 5 - 10 години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР