Шоковото оттегляне на "устатия" паричен "ястреб" - Забине Лаутеншлегер от

...
Шоковото оттегляне на "устатия" паричен "ястреб" - Забине Лаутеншлегер от
Коментари Харесай

Потенциалните наследници на Лаутеншлегер в ЕЦБ

Шоковото отдръпване на "устатия " паричен "ястреб " - Забине Лаутеншлегер от изпълнителния ръб на Европейската централна банка, остави вакантно място в най-високопоставения орган на институцията тъкмо, когато нейният ръководител Марио Драги се приготвя да съобщи щафетата на Кристин Лагард. По предварителна договореност Германия, Франция и Италия - най-големите по мярка стопанства в еврозоната, имат "запазени места към най-елитната маса ". (Бел. ред. - Да напомним, че шестчленният изпълнителен ръб на ЕЦБ управлява оперативната й дейност). А това значи, че Берлин би трябвало да предложи нов претендент.

Доколкото Лаутеншлегер има опит най-много в региона на банковия контрол, замяната й с немски икономист евентуално ще е ориентирана към експерт, който би могъл да окаже по-голямо въздействие върху политиката на ЕЦБ, която шефът на Бундесбанк и неприкрит критик на паричния разгул на Драги - Йенс Вайдман, се опитваше да води до момента.

Потенциалните претенденти, съгласно организация "Ройтерс ", са няколко.

Изабел Шнабел



Четиридест и осемгодишната Шнабел е академик и член на известния Германски съвет на икономическите специалисти. Специализацията й е в региона на паричната политика, само че тя няма опит в ръководството на огромна институция. През юли, два месеца преди въвеждането на новия пакет от парични тласъци, дамата оспори ефикасността на тактиката на Драги. Тя уточни, че "макар паричната политика към този момент да излиза доста скъпа, ЕЦБ приготвя по-нататъшни парични облекчения. Съмнително е, че те ще съумеят да приближат инфлацията в еврозоната до мечтаните 2 %. Същевременно, рисковете за финансовата непоклатимост нарастват ".

Клаудия Бух



Петдесет и тригодишната дама е почитан икономист и сега е заместител шеф на Германската централна банка и член на Германския съвет на икономическите специалисти. Бух се пробва да стои настрани от паричните въпроси в Бундесбанк и остава водачеството на шефа си Вайдман. Опитът да работи компактно с него би могъл да укрепи "опозиционния " глас в 25-членния директорски съвет на ЕЦБ, който включва шестимата членове на изпълнителния ръб и 19-е ръководители на централните банки на страните от еврозоната.

Марсел Фратчер



Четиридесет и осемгодишният президент на берлинския Институт за стопански изследвания е почитан икономист и професор по стопанска система в Хумболтовия университет. Фратчер познава ЕЦБ по-добре от всеки различен евентуален претендент за мястото на Лаутеншлегер, доколкото е работил в банката от 2001-а до 2012-а, израствайки до началник на ръководство през последните четири години от този интервал. С дипломите си от Оксфорд и Харвард, неговият взор е по-всеобхватен в интернационален проект и не толкоз "ястребов " колкото на останалите водещи немски икономисти. Когато през юли ЕЦБ даде обещание да внесе нови парични тласъци, Фратчер разяснява: "икономическото закъснение на еврозоната не оставя различен избор на ЕЦБ с изключение на да организира по-щедра парична политика ".

Йорг Кукис



Петдесет и еднагодишният някогашен банкер на "Голдмън Сакс " работи в Германското министерство на финансите от април 2018-а като държавен секретар за тактиката на финансовите пазари и за европейска политика. Като асистент на министър Олаф Шолц той би съдействал за по-добро опознаване на икономическото мислене на Берлин, само че рискува да наподобява като политическо предопределение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР