Шоково поскъпване на отоплението и топлата вода очаква потребителите в

...
Шоково поскъпване на отоплението и топлата вода очаква потребителите в
Коментари Харесай

Шоково поскъпване на газа за домакинствата

Шоково повишаване на отоплението и топлата вода чака потребителите в газифицираните жилища, откакто от 1 януари синьото гориво нарастна с рекордните 30%. Това ще увеличи сметките с най-малко 200-300 лева, пресмятат компании медиатори. Засега замразени остават фактурите на семействата на парно и ток, само че специалисти предизвестяват, че след рухването на мораториума, предава NOVA.

В резултат на оповестеното от КЕВР повишаване на газа с 30%, сметките на над 150 000 български семейства, които се отопляват на газ, неизбежно ще се покачат. Разходите за отопляване на газифициран двустаен апартамент в София сега са 2 пъти по-големи по отношение на предходната зима, а занапред ще порастват още.

" Поксъпването се усеща с всяка последваща сметка. Трябва да стартираме да се ограничаваме, тъй като разноските вървят нагоре, а приходите ни надали ще се усилят ", споделя пред NOVA млада жена, която се отоплява на газ. Признава, че евентуално ще ѝ се наложи да отоплява по-малко стаи и за по-кратко.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Заради поскъпващия природен газ сметките на газифицираните д...

Допълнително новите сметки за отопление ще тръгнат нагоре и поради предстоящото захлаждане през януари. Така, какъв брой тъкмо ще се усили сметката в края на този месец, ще зависи и от температурите на открито, както и от размера на жилищата.

ще вдигне месечната сметка за отопление на апартамент от 100 кв. метра с най-малко 200 лв.. Цената за отопление, топла вода и готвене на газ скача от 70 лева през септември, до 400 лева през октомври, 630 лева през декември и цели 800-900 лв. през януари. Така единствено за 4 месеца сред септември и януари сметката на газифицираните семейства е скочила над 10 пъти.

С новите цени на синьото гориво, отоплението на газ се трансформира в едно от най-скъпите тази зима, пресмята енергийният специалист Еленко Божков. С растежа от януари междинните сметки на газифицираните семейства ще надвишават тези на фамилиите с парно, дърва и климатици. Въпреки замразената цена на електрическата енергия, отоплението с духалка или нагревател обаче остава най-скъпо.

При замразените цени на парното и тока и скока в сметките за газ, едно домакинство ще заплаща месечно към 340 лева, в случай че употребява духалка, 311 лева, в случай че е на газ и към 250 лева, в случай че се отоплява с парно. Ако се топлите с климатик, ще ви коства към 155 лв. месечно. Разликата в цените ще накара доста консуматори на газ ще се доотопляват с климатици, с цел да се възползват от по-евтиния ток.

Подобно на парното, високите зимни сметки за газ също могат да се разделят на равни вноски, тъй че да не претрупват фамилния бюджет в студените месеци. И консуматори, и снабдители на газ упорстват страната да подкрепи и семействата на газ, по този начин както го прави за бизнеса. " Редно е и те да бъдат подкрепени с закрепена сума, която да се приспада от сметката ", поучава енергийният специалист Антон Иванов.

Заради скока в цената на промишления ток, бизнесът готви нарастване на цените на главните артикули и услуги, които предлага на потребителите.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР