Шоково поскъпване на горивата в България не се очаква. Това

...
Шоково поскъпване на горивата в България не се очаква. Това
Коментари Харесай

Шоково поскъпване на горива няма да има 

Шоково повишаване на горивата в България не се чака. Това съобщи през днешния ден специалистът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

По думите му, досега по бензиноколконките има нарастване с към 20% за последните няколко месеца и сподели, че това се дължи на два съществени фактора.

" Това се дължи на ковид в Китай. Няма други фактори за повишаване на горивата. Надявам се да има леко намаляване даже.

Друг водещ фактор в обстановката в Украйна. Ако има даже краткотрайно помирение там, цените ще тръгнат надолу ", съобщи Бенчев.

И направи персонално съмнение, само че въпреки всичко - като специалист:

" Прогнозите от 4-5 лв. за литър ми се костват невъзможни. "

Бенчев разяснява и възможното цялостно ембарго над вноса на съветски енергийни артикули, което Европейски Съюз разисква сега. Според него, внезапно стесняване на вноса ще изстреля цените нагоре и съобщи, че без съветския нефт ще бъде доста мъчно.

" Европейски Съюз е по път за отбягване на съветските артикули, само че това не може да се случи незабавно. Трудно се намират други източници и в случай че незабавно се вкара ембарго, това доста ще оскъпи горивата. В дълготраен проект е допустимо да се случи, само че не и незабавно. "

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е отвън Европейски Съюз и сама дефинира акцизите си, посочи Бенчев.

„ Освен това турската лира много падна. В Гърция пък индустриалните цени са по-високи даже, това демонстрира, че ние сме страната с най-ниски цени в региона и в целия Европейски Съюз.

Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, сподели още Светослав Бенчев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР