Ново предложение България и Румъния да бъдат приети в Шенген

...
Ново предложение България и Румъния да бъдат приети в Шенген
Коментари Харесай

Добри Митрев, БСК: Да сме извън сухопътния Шенген вреди на цяла Европа

Ново предложение България и Румъния да бъдат признати в Шенген и по суша ще бъде импортирано от Европейска комисия и унгарското председателство след дни. Ще падне ли Австрийското несъгласие и по какъв начин отпадането на инспекциите по суша ще се отрази на българската стопанска система? Темата разяснява ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев. 

Оптимист съм, че България може да бъде призната в Шенген и по суша до края на годината. Ние за това настояваме. И България, и Румъния, от 2011 година дават отговор на безусловно всички механически критерии. Друг е въпросът, че в годините преживяхме (и ние, и целия ЕС) обстановки с доста огромна мигрантска вълна.

Единният вътрешен пазар на Европа – на който скоро отбелязахме 30-годишнината – демонстрира, че в случай че ние продължаваме да бъдем отвън сухопътната част на Шенген, това вреди освен на България и Румъния, а на цяла Европа. Европейските жители усещат това с цените на стоките и услугите, които заплащат, с влошената екологична среда, с неналичието на благоприятни условия за по-добра търговия, по-добра конкурентоспособност, с неналичието на опция за трудова подвижност...

Ние се опитахме, дружно с Европейския стопански и обществен комитет, да покажем тази позиция: цената, която плащаме всички ние и цяла Европа за това, че оставаме към момента извън. Имаме уверенията на Европейската комисия, че Европа ще упорства всички страни членки на процедура да одобрят до края на годината влизането по суша на България и Румъния.

Над 1.4 млрд лв. губим годишно от директни и непреки загуби – освен това, на фона на едно много консервативни допускания. Ако оценим в пари времето на хората, които седят по границите, сумата може да набъбне до 2 милиарда.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР