Шоколадовата глазура ще придаде на баклавата още по-наситен сладък вкус

...
Шоколадовата глазура ще придаде на баклавата още по-наситен сладък вкус
Коментари Харесай

Баклави с шоколадова глазура

Шоколадовата глазура ще придаде на саралията още по-наситен сладостен усет и мирис

Необходими Продукти

● фини точени кори - 1 пакет (400 г)

захарен сироп


● захар - 600 г
● вода - 600 мл.
● лимон - 2 бр.
● канела - 3 пръчки
● звездовиден анасон - 3 - 4 бр.

за намазване на корите


● олио - 60 мл
● масло - 60 мл

плънка


● орехи - 200 г, едро смлени
● шамфъстък - 150 г, едро надробен
● захар - 1 ч.ч.
● канела на прахуляк - 1 с.л.
● галета - 20 г
● ванилия - 4 бр. на прахуляк
● олио - 100 мл. за поливане на саралиите преди печене

за шоколадовата глазура


● мрачен шоколад - 300 г
● масло - 65 г

Начин на подготвяне

Желателно е първо да се направи захарният сироп, с цел да има време да се охлади до момента в който подготвяме саралиите. За задачата се смесват в тенджера захарта и водата, прибавят се пръчките канела, звездовидният анасон, сокът от единия лимон, другият лимон се прибавя нарязан на колелца.

Слага се на котлона и щом водата заври, температурата леко се понижава и се оставя към двадесет-тридесет минути, до момента в който сиропа се сгъсти. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника или фризера, с цел да се охлади изцяло.

Важното е сиропът да е ледено леден, а саралията гореща. Може и противоположното - сиропът да е парещ, а саралията студена, само че съгласно мен първият вид е по-добър, тъй като при изстиването сиропът има повече време да се овкуси от канелата, лимона и звездовидния анасон.

За плънката ореховите ядки се смесват в купа със захарта, шамфъстъка, ванилията, канелата, галетата и се разбърква.

Маслото се разтопява на котлона и към него се прибавя олиото, разбъркват се.

Взима се една кора, благодарение на четка се намазва с маслената примес, покрива се с втора кора, която се намазва също с лой.

Взимат се по 2-3 с.л. с връх плънка и се разпределят върху 2/3 от повърхността, кората се навива плътно на руло благодарение на точилка, като навиването стартира от частта с плънка.

След това навитата кора, както е на точилката, с ръце се събира в средата на точилката, с цел да се нагъне и с леки придвижвания се изнизва от точилката.

Прехвърля се върху постлана и леко намазана с олио хартия за печене в правоъгълна тава.

Процедира се с всички кори по този начин, слепват се по две с лой, поставя се заряд върху 2/3 от кората и с точилката се навива на руло. Нагъва се в средата на точилката с ръце и леко се издърпва. Подреждат се компактно една до друга в тавата.

След това се нарязват с изострен нож на правоъгълници.

С олиото и благодарение на лъжица се поливат саралиите и тавичката се трансферира в средата на авансово загрята на 180 градуса фурна.

Пекат се към 20-25 минути, до момента в който получат вкусен златисто-кафяв цвят.

Горещата саралия се залива със студения сироп и щом изстине, се покрива с фолио за предпазване и се прибира в хладилника или на студено за най-малко 24 часа, с цел да поеме сиропа.

За глазурата шоколадът се начупва на части и се трансферира в подобаващ съд, дружно с маслото. Разтопява се на водна баня като се бърка от време на време.

Баклавите се набождат една по една с вилица и се поливат благодарение на лъжица с горещата шоколадова глазура. Подреждат се върху намачкана хартия за печене. Оставят се да се охладят и се прибират в ледник, с цел да стегне шоколадът.

Баклавите с шоколадова глазура са подготвени.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР