Шоколадът е безспорен лидер сред сладките лакомства и надали има

...
Шоколадът е безспорен лидер сред сладките лакомства и надали има
Коментари Харесай

Какво наистина съдържа шоколадът?

Шоколадът е неоспорим водач измежду сладките лакомства и едва ли има човек, който може да устои на това прелъщение. От няколко години на дневен ред стои въпросът дали шоколадът е потребен, или по-скоро е нездравословен. Разбира се, с цел да дадем отговор на този въпрос, би трябвало да сме наясно кой тъкмо шоколад визираме и да разгледаме в детайли наличието му.

Шоколадът е богата на калории храна. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Мазнините в шоколада са формирани от наситените мастни киселини - стеаринова (34%) и палмитинова (27%), мононенаситени - олеинова (34%), и единствено 2 % полиненанситени показани от линолева киселина. Независимо от забележителното количество наситените мастни киселини в шоколада те имат безпристрастен резултат във връзка с серумния холестерол и не водят до повишението му.

Черният шоколад е черен, тъй като съдържа доста повече какао на прахуляк (70%). Какаовите зърна са богати на теобромин, който е естествен спазмолитик. Стресовите обстановки в живота са свързани с обособяване на адреналин и със конвулсия на съдовете. Спазмолитичният резултат на теобромина не разрешава конвулсия на коронариите, хранещи сърцето, и на кръвоносните съдове в мозъка.

Към нездравословните съставки на шоколада следва да се отнесе танинът. Той може да провокира главоболие у хора с към този момент стеснени вследствие на отлагания кръвоносни съдове, а използването на шоколад преди сън може да докара до бодърствуване и несвоевременна жизненост.

Пристрастяването към шоколада е постоянно срещан феномен, присъщ два пъти по-често при женския пол. В механизма на това вземат участие биоактивни субстанции като кофеин, тирамин, фенилаланин. Последните имат деяние, сходно на амфетамина, въпреки и доста по-слабо.

 Млечен шоколад

В млечния шоколад е добавено мляко в разнообразни проценти.

Тъй като белият шоколад се създава главно от какаовото масло и не съдържа какао на прахуляк, може да кажем, че той не е същински шоколад. Той се оказва лишен от главната потребна съставна част (теобромин) и не оказва потребното деяние върху организма, присъщо на шоколада.

Така че, в случай че би трябвало да твърдим, че съществува нездравословен шоколад, то това би бил белият. Що се отнася до черния и млечния, с решителност може да се каже, че те са потребни артикули и употребявани в умерени количества доставят освен наслаждение, само че и имат потвърдено удобни резултати върху организма.

Ако и вие сте почитатели на шоколада, можем да ви препоръчаме да си извършите същински домакински шоколад или за какво не шоколадови бонбони, шоколадова торта и пухкави шоколадови мъфини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР