Шокиращи кадри обиколиха света. Броят на жертвите на масовото стъпкване

...
Шокиращи кадри обиколиха света. Броят на жертвите на масовото стъпкване
Коментари Харесай

Оцелели разказаха за трагедията в Мека

Шокиращи фрагменти обиколиха света. Броят на жертвите на всеобщото погазване на хора в покрайнината на свещения за мюсюлманите град Мека доближи минимум 717 души. Други 900 са ранени. 228 души са на поклонение от България с организацията на Главно мюфтийство и всички те са в положително здраве. Сегашното празнично шествие е изглеждало някак си изключително тържествено. И броят на поклонниците е бил рекорден – два милиона души. Спазвайки традицията, те са вървели към трите ритуални стълба в долината Мина, символизиращи дявола. Всеки мохамеданин би трябвало да хвърли по тях седем камъка, за д изкупи своите грехове. Церемонията протичала 10 часа поред без катастрофи.

„ Това се случи на мястото, където стопира електричката. Хората, които излизаха от електричката, започнаха да вървят. Един падна, втори падна и в следствие се образува стъпкването”, споделя Абдул Хами.

Многохилядната навалица почнала да се движи, хората почнали да падат един върху различен и били стъпквани в пясъка. От падналите никой към този момент не е можел да се изправи. Целият палатков лагер е бил посипан с тела на починали. Пострадалите са умирали, без да дочакат здравна помощ: колите за спешна помощ просто не могли да стигнат до тях близо четири часа.

Случилото се бе толкоз ужасно, че държавното управление на Саудитска Арабия не изключи в началото версията за терористичен акт. По-късно тази версия бе отхвърлена.

Трябва да се означи, че през последните години локалните управляващи направиха всичко, с цел да създадат поклонничеството в Мека по-безопасно. Бе напълно реконструиран ритуалния мост. В момента той има пет етажа, по които се движат поклонниците. Бетонните заграждения са покрити с каучук, с цел да се избегнат контузии при блъсканици. Това обаче не избави хората през вчерашния ден.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР