Шокираща небрежност на вирусолози от Ухан към силно заразни материали

...
Шокираща небрежност на вирусолози от Ухан към силно заразни материали
Коментари Харесай

Филм от 2017 разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан


Шокираща немарливост на вирусолози от Ухан към мощно заразни материали и рискови обстановки - това разкрива документален филм от 2017. Той бе припомнен от една тайванска медия.

Кадър от кино лентата

Пекин от дълго време повтаря, че коронавирусът, провокирал международната пандемия, не е с китайски генезис. Той бил импортиран от чужбина, вероятно по времето на военните тържества през октомври 2019 в Ухан, където беше и първият гърмеж от инфекции.

Тази доктрина не може да бъде изцяло отхвърлена. В последна сметка през ноември 2019 в Италия беше регистриран един случай на зараза с ковид, за който се допуска, че може и да е бил първият. В същото време обаче в Китай също е имало към този момент случаи на инфектирани хора, само че китайското държавно управление ги държеше в загадка.

И специалистите на Световната здравна организация (СЗО), които след дълго размотаване най-накрая бяха позволени в страната, желаеха да прегледат данните за тези първи случаи на болест. Те към този момент започнаха работа там, само че единствено виртуално, тъй като бяха сложени в двуседмична карантина и сега се намират в един хотел в Ухан.

Без ръкавици

Първоначално специалистите на СЗО желаеха да посетят и реномирания Институт по вирусология в Ухан, прочул се в целия свят със своите изследвания върху прилепи.. Китайското управление обаче непроменяемо отхвърляше тези информации като " чиста нечиста сделка ". В лабораторията работила четвърта степен на биологична сигурност, заради което било невероятно да се търси някаква връзка с гърмежа на инфекцията. Затова и посещаване на института не бе позволено.
Редакцията предлага
" Тази специалност надалеч не е толкоз рискова... "

Има обаче един документален филм, излъчен по държавната телевизия CCTV още през 2017 година, който демонстрира какъв брой небрежни са били някои сътрудници на Института по вирусология в Ухан в работата си със мощно заразни коронавируси. Малко преди визитата на специалистите на СЗО в Китай обаче " Taiwan News " напомни документалния филм, откакто китайското държавно управление изтри от мрежата всички рецензии, ориентирани против работата на института в Ухан.

Във кино лентата става дума за група учени към Ши Женгли, позната под прякора " Bat Woman ", които изследват произхода на ТОРС. Макар и да са били наясно, че проучваните прилепи вероятно са носители на смъртоносни вируси като ТОРС, някои от учените влизат в една пещера в Юнан без особено защитно облекло. Те преглеждат хванатите прилепи, както и мощно заразните им екскременти без ръкавици. Един от откривателите на вирусите споделя даже, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици. Той го почувствал като убождане с игла. Въпросният академик даже демонстрира във видеото подутината, появила се на мястото на ухапването. В същия миг дикторски текст зад кадър оповестява, че прилепите могат да придвижват голямо количество дейни вируси, измежду които и тези на бяс, заради което членовете на научния екип всякога се ваксинирали против бяс преди да тръгнат на проучвания в пещерите.

Документалният филм несъзнателно демонстрира и друго: че ограниченията за сигурност са били небрежни освен по време на научните експедиции в пещерите, само че и в лабораторията. В изследването на взетите проби от Юнан лаборантите носят ръкавици и престилка, само че нито един от тях няма особено защитно облекло или защитна маска на лицето.

Ухапване от прилеп

А китайската експертка Ши Женгли споделя, че " тази специалност надалеч не е по този начин рискова, както мнозина допускат ". Макар че прилепите носят доста вируси, " заплахата от директна зараза за индивида " в реалност била доста дребна, заради което " в множеството случаи " били задоволителни нормалните защитни средства.

Няколко значими въпроса

От повторното лъчение на видеото по тайванската телевизия не излиза наяве кой е " нулевият пациент ", нито пък разбираме какъв е отговорът на въпроса за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Филмът обаче демонстрира шокираща немарливост в отношението към мощно заразни материали и слага редица въпроси, чиито отговори биха желали да узнаят и специалистите на СЗО. Например дали слабите ограничения за отбрана в лабораторията на Ухан са довели до някоя болест? И дали ухапаният от прилеп академик е развил някакви признаци на заболяване? Дали въобще той е бил проучен за ковид и антитела?

Засега остава неразбираемо дали китайските учени ще имат право да беседват свободно с сътрудниците си от СЗО и да им покажат изискванията, в които работят. С оглед на бъдещи пандемии обаче би било забавно и значимо да се научи повече за произхода на SARS CoV-2.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР