Шофьорът на тир Кача живее на място за отдих на

...
Шофьорът на тир Кача живее на място за отдих на
Коментари Харесай

Те са хищници: неравната битка на шофьорите на камиони

Шофьорът на тир Кача живее на място за отдих на немската автомагистрала A5, покрай Летище " Франкфурт на Майн "  от средата на юли. Над 80 водачи на товарни коли стачкуват на това място с претенции да им бъдат изплатени изчезнали заплати от полската спедиторска компания " Мазур ". Повечето от водачите са от Грузия и Узбекистан, а някои от Украйна и Турция.

Цял ден шофиране за 80 евро

Кача работи за тази компания от три години. Обикаля цяла Европа за 80 евро дневно. " Винаги заплащат със забавяне и ни удържат пари без пояснение ", споделя той. Не е получавал заплата от месеци. Заедно с други 29 водачи той разгласи гладна стачка преди 29 дни. По съвет на лекари те неотдавна започнаха да се хранят, само че не престават да стачкуват.

Друг водач - Роман, работи за " Мазур "  от средата на март тази година. По думите му полската компания му дължи близо 6000 евро. Той пътувал най-много през Германия, Австрия и страните от Бенелюкс, по тази причина знае, че му се поставят повече от 80 евро дневно. По принцип би следвало да получава най-малко немска минимална заплата, само че той няма такива упования. " Не желая да ми заплащат като на немец, само че никой не работи без пари. Трябва да ни платят обещаното ", споделя мъжът. 

Шофьорите на " Мазур "  протестират за повторно - през април над 60 тираджии оповестиха стачка на същия паркинг. Тогава от компанията изпратиха частни охранители да изземат камионите. Наложи се и немската полиция да се намеси. След към 4 седмици " Мазур "  се съгласи да заплати на водачите дължимото.

" Те са хищници "

Сега камионите на полската компания още веднъж са струпани в Грефенхаузен. Веят се грузински и узбекистански флагове и огромни плакати с надписи " Няма пари ". Обвинения не липсват и към огромните немски компании, които употребяват услугите на “Мазур ” - протестиращите са създали плакати и с логата на тези компании. Сред тях - " Дойче Бан ", DHL, " Ауди " и други. Компании, в чиито вътрешните правила категорично е посочено, че чакат от бизнес сътрудниците си да съблюдават " човешките права, в това число главните трудови стандарти " и да " работят почтено, отговорно и заслужено ".

За водачите, които стачкуват от 10 седмици, действителността е напълно друга. Големите каросерии са се трансформирали в техен дом, палети се употребяват за маси, а кашони за столове. До камионите са ситуирани газови котлони, на които се готви паста и се притоплят консерви. На паркинга има няколко химически тоалетни, а единственият душ постоянно не работи. Хората си топлят вода на слънце.

Хол, столова, спалня - каросериите са се трансформирали в дом за водачите от седмици.Снимка: Boris Roessler/dpa/picture alliance

Върху всеки камион водачът е сложил лист, на който е написана дължимата му от " Мазур "  сума. Общо тя възлиза на към половин милион евро. Сума, която полската компания отхвърля да изплати. " Те са хищници ", споделя Едвин Атема от нидерландските синдикати, които представляват стачкуващите водачи.

Докато служащите чакат да им бъде платено обаче, от " Мазур "  са повдигнали " обвинявания за опит за изнудване, както и за заграбване и кражба на транспортни средства и артикули ". Случаят се проверява от полската и немската прокуратура.

Фирмите поръчители са посочени като основни виновници

На въпроса по кое време ще завърши стачката синдикалистът Атема споделя следното: " Много е просто - след 10 минути, в случай че немските компании поръчители, които са позволили това, платят на водачите ". Атема към този момент се е обърнал към фирмите, чиито артикули са блокирани в Грефенхаузен. Засега единствено две австрийски компании са изплатили по 20 хиляди евро и са дали обещание да прекратят договорите си с " Мазур ". Според синдикалиста в този момент същото би трябвало да създадат и " огромните риби ".

Стачката осветява проблемите на целия транспортен бранш и мизерните условия на работа в промишлеността. Основните обвинявания се насочат към компаниите, които работят с полската компания. " След първата стачка всички сякаш се съгласиха, че няма повече да работят с " Мазур ". След няколко месец обаче всичко се върна постарому ", споделя Атема.

През юли полската ревизия по труда е направила инспекции на компанията. Представените документи сочат, че водачите са получавали възнаграждение съгласно отработените часове, само че са работили единствено по няколко десетки часа на месец, написа интернет порталът Trans.info. Когато  инспекторите изискали от сдружението да даде цифровите файлове от тахографите и картите на водачите, те били развалени и към този момент нямало по какъв начин да се разчетат.

Компанията дължи към половин милион евро на водачите, пресмятат те.Снимка: Boris Roessler/dpa/picture alliance

Шофьорите са изморени, само че не губят вяра

Германски и европейски политици идват в Грефенхаузен и дават обещание помощ. Федералният министър на труда Хубертус Хайл разпореди специфична инспекция на клиентите на полската спедиторска компания, а ръководителят на ГСДП Ларс Клингбайл персонално е разговарял с различни фирми, които са дали обещание да преразгледат веригите си на доставки.

Германски синдикати и организации поддържат протестиращите водачи с храна, питиета и други консумативи. В околните градове спортните клубове оферират на водачите да употребяват душовете и ги доставят с колела.

Шофьорите към момента не се отхвърлят, само че някои от тях наподобява към този момент губят вяра. " Не мисля, че " Мазур "  ще ни заплати ", споделя Сергей, на който полският изпращач дължи 7500 евро. Колегата му Роман е изтощен да чака, само че към момента пази искрица вяра. " Ще се борим до дъно. Искам единствено парите за работата си ", споделя той и прибавя: " Надеждата умира последна ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР