Широко течение обикаля около замръзналия континент в Южното полукълбо, а

...
Широко течение обикаля около замръзналия континент в Южното полукълбо, а
Коментари Харесай

"Антарктида се топи откъм дъното" и това променя бъдещето на Земята

Широко течение обикаля към замръзналия континент в Южното полукълбо, а нови данни демонстрират каква власт има то върху бъдещето на Земята: ледът се отдръпва и учените са обезпокоени от разбраното за този развой.

Така стартира обява на с последните разбори на, които обрисуват плашеща картина на климатичната рецесия, до момента в който ледовете се топят.

Западноветровото течение (известно на британски като Antarctic Circumpolar Current) е най-силното течение на света и " климатичният му мотор ". Той пази света от стопляне, като изтегля големи потоци вода от Атлантическия, Тихия и Индийския океан към повърхността; там обменя топлота и въглероден диоксид с атмосферата, преди да бъде изпратено още веднъж.

Без тези процеси светът би бил даже по-топъл, в сравнение с стана поради провокираните от човешка активност излъчвания на въглероден диоксид и други газова с парников резултат. " Няма позиция, от която някое място да е по-важно от Южния океан ", споделя Джолън Ръсел, океанограф от Университета в Аризона. " Няма нищо като него на планетата Земя. "

Учените започнаха да научават в последното време доста за дълго непознатия океан; самостоятелни апарати събират данни за температурата и доста други, да се гмуркат под вода, да изследват антарктическия лед във водата, преди да се покажат на повърхността, с цел да предадат информацията. Днес учените знаят, че това кръгово течение е на процедура " климатичен мотор, който се върти в континентален мащаб ".

Последиците от стоплянето

Днес откривателите се сблъскват с различен проблем. Първо, климатичните промени и стоплянето усилват ветровете, които вършат течението и циркулацията на водата в него по-мощна. Това изтласква на повърхността повече от дълбоководните маси, които не са били в контакт с атмосферата и са задържали въглерода епохи наред.

Затоплянето на самия Южен Океан значи, че по-голяма част от тази изтласкана на повърхността вода тече под шелфовите ледници - плаващи платформи от лед, които оказват помощ да се опази ледената завивка на Антарктида.

На процедура " Антарктида се топи от дъното ", споделя за " Ню Йорк таймс " Хенри Дрейк, океанограф в Масачузетския софтуерен институт. Според учени това към този момент въздейства на морското ниво, а през идващите 100 години може да увеличи риска от заливане на крайбрежни региони.
Around Antarctica, a vast current acts as the world`s climate engine. New science is revealing the power it holds over the future, and researchers are alarmed at what they`re learning as ice shelves retreat.

- The New York Times (@nytimes)

Според някои оценки океаните са уловили 25% от отделяния въглероден диоксид и 90% от топлината, генерирани от изкопаемите горива и друга човешка активност от 19 в. насам, написа още вестникът. Въглеродният диоксид на дъното обаче не е единствено резултат от индустриализацията, а и от разлагането на органичната материя от живите организми в океана.

Учените се притесняват, че усилването на течението ще докара до по-силно разбъркване на водните пластове, а то ще изкара на повърхността доста повече дълго арестуван въглероден диоксид и по този начин ще промени салдото: Южният океан ще отделя повече въглерод, в сравнение с улавя. Според изследванията това към момента не е действителност, само че с усилването на ветровете и стоплянето процесът може единствено да стане по-интензивен.

Монетата има две страни и учените означават, че това напредване на дълбоководните маси може да разреши да бъде уловена по-голяма част от въглерода в атмосферата. " Развълнувани сме, тъй като ще улови повече топлота. Но сме обезпокоени поради целия този дълбоководен въглерод ", споделя Ръсел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР