Широки поли със средна дължина, подчертана талия, флорални щампи, ръкавици

...
Широки поли със средна дължина, подчертана талия, флорални щампи, ръкавици
Коментари Харесай

Диор представи спираща дъха колекция

Широки поли със междинна дължина, подчертана талия, флорални щампи, ръкавици и токчета: дамата на " Диор " черпи силата си от свръхженствения дрешник от 50-те години на предишния век, подправен с духа на пънка, в сбирка, показана на Седмицата на модата в Париж, оповестяват международните информационни организации.

" Тези години са доста значими за къщата, основана през 1947 година Освен това желаех да направя сбирка, въодушевена от Париж, тъй като хората имат по-добра визия какво се е случило в Америка през 50-те години на предишния век ", сподели дизайнерката на дамските сбирки на " Диор ", италианката Мария Грация Киури. 
               

Именно по това време Кристиан Диор изобретява известния контур Ню лук за следвоенната жена, знак на който са вталените сака със заоблени плещи върху необятни поли под коленете.

Мария Грация Киури обаче се интересува повече от дамите, които са се обличали по този метод в подтекста на " интелектуалния жар " по това време, след приемането на правото на глас и публикуването на " Вторият пол " от Симон дьо Бовоар.

След сбирката висша мода, отдадена на Джозефин Бейкър през януари, сбирката прет-а-порте на " Диор " е въодушевена от три от клиентките на стилната къща: сестрата на дизайнера Катрин Диор - член на съпротивата, цветарка и бизнесдама, която отхвърля да се омъжи, музата на екзистенциалистите Жулиет Греко и " коравата " известна певица Едит Пиаф.
               

" Освен че бяха доста елегантни, те имаха и леко пънкарско отношение ", споделя Мария Грация Киури.

По време на ревюто моделите се движеха под звуците на емблематичната ария " Je ne regrette rien " ( " Не скърбя за нищо " ) на Пиаф измежду лъкатушещата футуристична сценография на гигантско цвете, проектирано от португалската художничка Жоана Васконселос. Озаглавено " Валкирия мис Диор ", дефилето припомня за духа на Катрин Диор, " мощна и сензитивна жена ", изяснява Васконселос. 

" Противно на визията, която имаме за сантименталната и нежна мис Диор, в реалност тя е доста мощна и самостоятелна жена, която прави доста значими избори в живота си ", добавя Мария Грация Киури.

Тези три вдъхновения с доста друг профил " дават изцяло изменена визия за Париж от 50-те години на 20-и век ". 
               

За сезона есен-зима 2023 година тази непокорна и  противопоставяща се на времето женственост е изразена посредством избора на реформаторски материи, които омекотяват линията, и флорални претекстове, интерпретирани още веднъж в текстурата на пъстрата тъкан, която заличава контурите на тялото.

Черните рокли и поли са направени от плат с влакна от неръждаема стомана, които основават намачкан и изпъкнал резултат. 

По думите на Киури този гофриран резултат изцяло отстрани концепцията, че стилът Ню лук е вцепенен, и основава нещо, което се приспособява към всяко тяло и разрешава доста по-мека и лирична интерпретация на 50-те години на предишния век.

Пепитените сака имат жилетка, която може да се смъква. Това разрешава да се носят по друг метод според от времето и мотива. 

Токчетата се постановат под формата на запетая в обувки на платформа със подострен връх. Те се съчетават с чорапи до коляното, които демонстрират леко разсъблечен крайник. 

Това е самобитна еволюция за италианската дизайнерка, която преди този момент е считала токчетата за антифеминистки. Тя ги вкарва последователно още от сбирката, отдадена на Катерина Медичи, която е била ниска и е трябвало да носи токчета, с цел да постанова престижа си. 

" Днес има доста повече независимост и към този момент не е належащо да носиш токчета, с цел да се наложиш ", споделя Мария Грация Киури, допълвайки, че сбирката предлага и боти с равна подметка. 

Решенията на дизайнерката допълват аксесоари като перли, ръкавици и плътни, черни ленти за глава.

Сред гостите на ревюто на " Диор " бяха актрисите Чарлийз Терон, Гал Гадот и Мейзи Уилямс и моделът Ел Макферсън. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР