Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият премиер в японската история, който искаше

...
Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият премиер в японската история, който искаше
Коментари Харесай

Шиндзо Абе искаше да съживи Япония със смели икономически политики и мощни въоръжени сили

Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият министър председател в японската история, който искаше със смелата си икономическа политика да извади японската стопанската система от нейната хронична дефлация и да укрепи въоръжените сили, с цел да противодейства на възходящото въздействие на Китай, умря на 67-годишна възраст, съобщи Ройтерс.

Абе, който се отдръпна от властта през 2020 година, беше прострелян през днешния ден, до момента в който изнасяше предизборна тирада. Премиерът на Япония Фумио Кишида, който Абе покровителстваше, съобщи, че случилото се е " изцяло непростимо ".



Абе стана министър председател за първи път през 2006 година, когато постави клетва като най-младия министър-председател в историята на Япония след края на Втората международна война. След една година на власт, белязана от политически кавги, неодобрение на гласоподавателите, провокирано от изгубени пенсионни регистри, и изборна загуба на неговата партия, Абе подаде оставка, акцентирайки като причина здравословното си положение. Пет години по-късно той още веднъж изведе своята консервативна Либерално-демократическа партия до победа на изборите и сложи началото на икономическата си тактика, наречена " Абеномика ". Целта бе да се оправи с трайната дефлация и да съживи икономическия напредък посредством свръх демократична парична политика и фискални разноски, както и посредством структурна промяна за справяне с проблемите, провокирани от бързо застаряващото и намаляващо население.

Дефлацията обаче се оказа упорита и тактиката за напредък на Абе пострада през 2019 година от повишение на налога върху продажбите и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Разразилата се идната година пандемия от КОВИД-19 провокира най-значителния стопански спад в историята на Япония. В началото на пандемията Абе затвори границите на страната, вкара изключително състояние и прикани хората да си стоят вкъщи, а магазините - да затворят. Първоначално критици жигосаха реакцията на пандемията, която съгласно тях е била тромава, а по-късно упрекнаха Абе, че не е показал лидерски качества. Когато той подаде оставка, още веднъж акцентирайки като причина здравословното си положение, смъртността от КОВИД-19 в Япония беше доста по-ниска спрямо доста други развити страни.

Абе произлиза от заможно политическо семейство. Баща му е бил министър на външните работи, а брат на дядо му - министър председател. Но най-силно въздействие върху политическото му развиване наподобява е оказал дядо му - починалият министър председател Нобосуке Киши.

Киши е министър в японското държавно управление по време на Втората международна война. След това лежи в пандиза, само че по този начин и не е наказан като военнопрестъпник. Киши е министър председател от 1957 година до 1960 година, когато подава оставка поради публични безредици, провокирани от предоговаряне на съглашението за сигурност сред Япония и Съединени американски щати. Той също така несполучливо се пробва да внесе промени в японската конституция от 1947 година, с цел да може Япония да води по-самостоятелна дипломация. Тези въпроси станаха централни и в програмата на Абе. Той усили разноските за защита и потърси поддръжка от други страни, с цел да се опълчи на все по-настъпателното държание на Китай. Абе прокара закони, които разрешиха на Япония да упражнява правото на " групова самозащита " и по този метод да оказва военна помощ на своите съдружници. Внасянето на промени в конституцията остана една от главните му цели, която беше много оспорвана, защото голям брой японци считат, че точно на нея се дължи следвоенният мир в Япония.



Абе беше определен за ръководител на Либерално-демократическата партия за трети следващ мандат през 2018 година, откакто партията промени разпоредбите си, с цел да направи това допустимо. А преди пандемията от ковид някои нейни членове обмисляха да предложат нова смяна, която да разреши на Абе да се кандидатира за четвърти мандат.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР