Шимпанзетата, които гледат видеоклипове заедно, се сдобиват със същото чувство

...
Шимпанзетата, които гледат видеоклипове заедно, се сдобиват със същото чувство
Коментари Харесай

Заедно пред екрана - това сближава и маймуните

Шимпанзетата, които гледат видеоклипове дружно, се снабдяват със същото възприятие на непосредственост както хората, които гледат дружно филм или телевизионно предаване. Това откри екип от американски учени на университета " Дюк ". 

Двойки шимпанзетата били следени, до момента в който гледали видеоклипове, след което психолозите разкрили съществуването на нараснало чувство за непосредственост с останалите в групата по метод, който досега се смяташе за неповторим за хората. 

Изследователите настояват, че това показва " дълбоките еволюционни корени " на засиленото прочувствено влияние от гледането на нещо с някой различен. Също по този начин повдига въпроси във връзка с какво се губи, когато има по-малко споделени преживявания - да вземем за пример, като фамилиите стопират да гледат телевизия дружно у дома и стартират да се включват по настрана в своите социални мрежи, употребявайки личните си мобилни телефони.

За проучването шимпанзета и бонобо са били сложени пред екран, излъчващ видео. Използвани са технологии за следене на очите им, с цел да се уверят учените, че маймуните гледат кино лентата, както и плодови питиета, с цел да бъдат окуражени животните да стоят относително спокойно, до момента в който предаването тече. 

Наблюдавани са 45 маймуни. 

Психолозоте настояват, че изводите от опита оспорват концепцията, че има нещо неповторимо човешко в споделените обществени прекарвания като гледането на някаква активност.

Изследването заключава, че да се чувстваш по-близък с някого поради гледането на нещо дружно с него  " участва и при хората, и при огромните човекоподобни маймуни, и по тази причина има по-дълбоки еволюционни корени, в сравнение с се предполагаше преди ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР