Шестима българи се класираха за Световното първенство по електронен спорт,

...
Шестима българи се класираха за Световното първенство по електронен спорт,
Коментари Харесай

Шестима български геймъри ще представят страната ни на Световното първенство по електронни спортове в Бали

Шестима българи се класираха за Световното състезание по електронен спорт, което ще се организира от 1 до 12 декември в Бали, Индонезия. Новината оповестяват от ), която сплотява водещи български гейм клубове и тимове. Световното състезание се провежда от Международната федерация по електронни спортове (IESF) за 14 следващ път, а квалификациите се организираха през целия месец юни. От българска страна в конкуренцията се класират един играч по eFootball и петима по дисциплината DotA.

От 2009 година насам IESF всяка година провежда Световно състезание по разнообразни е-спорт дисциплини, което дава поле за изява на стотици играчи и събира пред екраните милиони почитатели от целия свят. Надпреварата опълчва едни против други най-хубавите кибер спортисти в целия свят, с цел да дефинира кои народи ще вдигнат купата в другите дисциплини. World eSports Championship сега е единственото световно събитие в областта на електронните спортове, в което вземат участие национални тимове.

14-тото издание на шампионата ще бъде с общ награден фонд от 500 хиляди щ. $. Официалните дисциплини тази година ще са шест – eFootball, DotA 2, Tekken 7, CS GO, PUBG Mobile и Mobile Legends. Генерален спонсор на квалификациите и българския народен тим е LEGION by Lenovo. Всички разноски по превоз, спане и такса присъединяване на българските състезатели ще бъдат покрити от него и Федерацията.

Междувременно в Спортния календар на БНФЕС до края на годината са планувани 30 събития – онлайн и онлайн, гейм шампионат за публицисти и други прояви. През 2023 година следва за първи път да бъде проведено и национално състезание по водещите гейм дисциплини.

Повече за БНФЕС 

БНФЕС е организация, която има за цел да развива и разпространява професионалния електронен спорт в България. Тя сплотява водещи български гейм клубове и тимове, някои от които с дългогодишна история в електронните спортове. БНФЕС е член на водещата интернационална организация IESF. Сред задачите на федерацията са лицензиране от Министерството на младежта и спорта, участие в Български олимпийски комитет, както и образуване на курсове и образования за треньори, инструктори и други фрагменти, нужни за развиването на електронните спортове у нас в партньорство с водещи образователни заведени. Друга значима цел е провеждането на национални шампионати по най-играните в света е-спорт дисциплини, стимулиране на спортния гейминг измежду младежите, разширение обсега на федерацията посредством банкет на нови клубове-членове, както и сключването на дълготрайни стратегически партньорства с инфлуенсъри, геймърски организации и компании в сектора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР