Шестгодишният Ласе бързо се сприятелява - влизайки в лекарския кабинет,

...
Шестгодишният Ласе бързо се сприятелява - влизайки в лекарския кабинет,
Коментари Харесай

Не само шамарите са насилие над децата. Думите също.

Шестгодишният Ласе бързо се сприятелява - влизайки в лекарския кабинет, той раздава въздушни целувки, а след това сяда в скута на доктора. Привидно благото му държание обаче свидетелства за психически проблем, изяснява психиатърът Ларс Ото Уайт, представен от немската обществено-правна медия АРД, която разгласява публикация за прочувствения тормоз над деца.

Експертът споделя, че шестгодишното дете е било диагностицирано с разстройство на привързаността, предизвикано от подлагане на продължителен прочувствен тормоз. Причините в фамилията на Ласе са няколко - бащата напуща майката и отхвърля да поддържа връзка със сина си, а изтощената жена постоянно заплашва детето, че " ще го прати в дом ", в случай че прекалява, споделя немската медия.

Проблеми като този са постоянно срещани. Според, емоционалният тормоз е най-разпространената форма на принуждение над децата. Резултатите от проучването демонстрират и това: че прочувственият тормоз има най-сериозно отражение върху психическото здраве на децата. В рамките на проучването учените разговарят с 800 деца, от които 300 споделят, че са били жертви на принуждение - при близо 250 от тях става дума за психическо принуждение.

Много случаи не се рапортуват

Трудно е да се каже какъв брой хора са жертви на прочувствен тормоз, защото огромна част от тях не се рапортуват, написа АРД. По данни на УНИЦЕФ най-разпространената форма на принуждение е точно прочувственото, както и пренебрегването на детските потребности.

Ирис-Татяна Коласа от университета в Улм отбелязва пред АРД, че физическото принуждение постоянно също е съпроводено от прочувствен тормоз. Според експертката това значи, че другите форми на принуждение не могат да се разграничат елементарно, само че психологическият тормоз никога не трябва да се подценява.

Що е то прочувствено принуждение?

Но какво тъкмо се смята за прочувствен тормоз? Това постоянно е мъчно да се дефинира. По думите на психолога Уайт типичен образец за сходна контузия е така наречен " замяна на функциите ", при което детето би трябвало да се грижи за всичко в семейството.

Друг образец за прочувствено принуждение са заканите детето да бъде изоставено, в случай че не се държи " обичайно ". Според Уайт не трябва да се подценява и резултатът на обидите, отправяни към детето, както и неглижирането на главните потребности на подрастващите.

" По принцип постоянно е проблем, когато родителите, които би трябвало да са източник на мира и сигурност за децата, не извършват тази роля и по-скоро провокират боязън ",  изяснява Уайт пред АРД. Важно е и какъв брой постоянно се случват сходни травматични събития. Ако прочувственият тормоз е непрекъснат или се повтаря, се усилва шансът за насърчаване на психическо разстройство - изключително при децата.

Емоционалният тормоз води до тежки контузии

Според проучването, представено от АРД, следствията от прочувствения тормоз могат да бъдат доста съществени и даже от време на време да са по-лоши от тези от физическо принуждение. При невръстните деца сред 3 и 8 години емоционалното принуждение провокира поведенчески разстройства, а при по-възрастните - меланхолия и тревога.

Посттравматичният стрес сходен на оня, от който страдат бойци откакто са били във военна зона, също може да е резултат от прочувствения тормоз, отбелязва АРД. Проблеми като този могат да останат неразрешени до края на живота на човек и да имат отрицателен резултат върху самооценката и способността на детето да образува връзки.

С оглед на резултатите от проучването специалистът Уайт подчертва нещо доста значимо пред немската медия - на тематиката би трябвало да се обръща повече внимание. Докато физическото и полово принуждение постоянно се дискутират и се предлага помощ за жертвите, за прочувственото принуждение няма задоволително обществено налична информация.

Според специалистите би трябвало да се обръща повече внимание на тематиката в учебните заведения или при родилните курсове. Мнозина подценяват прочувствения тормоз и последствията от него. Нужна е осведоменост за това какво е добре и какво не е добре за децата.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

" Биеше и мен, и децата. Биеше ги с пръчки, с маркуч. "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР